大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
幾年經驗
d血汗錢咪就係去晒個頂到
點樣自己攞黎
啲政策你有份投?啲市民自己玩自己?
成個社會推崇不勞而獲、炒賣投機、金錢至上,點會唔係自己攞黎?
係呀,政策市民係冇份投,但係社會風氣咁樣,宜家香港市民咪玩緊自己囉
要記住班官都係香港人黎
班官係有外國居留權嘅「香港人」,佢地玩完拍蘿友走人
今代嘅社會係上一代留落黎,今日咁嘅風氣樓價係廿歲出頭嘅香港人自己攞黎? 屌你老味做後生真係好慘
條友吹大左
就算RGE同account一樣豆10皮
前者難度同辛苦程度一定低好多
我個fd 做左8年, 才32K 一個月又係寫你講果D 野為主, 但他唔識PHP.
對, 好多時做building project, 成個project drawdown 的錢, 80% 用左去civil, E&M / BS 得返好少錢用, 如果builders work 用突左budget, 好多時都係E&M 硬食....
It/programmer 人工分野係好大,唔同公司近似職位可以差5/6k up
10皮既accountant都唔知有冇得收工,除非自己出黎開檔
或者做CFO
如果有CFO可以日日唔辛苦準時收工就好啦
唔係無得收工就係準時收工?非黑即白到你
你自己二元思想就話人非黑即白
我幾時有講過唔係無得收工就係準時收工?
哦 sorry誤會咗

即係你果句 ‘如果有CFO可以日日唔辛苦準時收工就好啦’絕對唔關我果句或者CFO事啦

純綷係9唔搭8咁講 亂9咁quote 我啦
可以叫佢轉工.....唉, 他之前做開finance IT system development, 而家出左黎玩智能ID card, 都唔知話他笨好定唔笨好......, 佢舊工只係寫Java only
過來人., struct 做左7年野, 先考哂牌
擦鞋好重要 同人工有直接影響
又咁講, 同老細好傾d, 佢都肯教你多d野, 早d脫離做GE果種on9野
中肯
有牌仲要做多d tim啦,好多未入行既天真嬌以為幾年後考完牌會有人俾佢管,大公司大把老細叫班細既做野,幾時輪到se?有眼睇都睇到點解私人firm考到牌既走到既都走曬啦
真 我做左一年consultant 就去左做大判
三年都冇 人工高過人地考左牌
好大原因係識得係公司搞人事關係
最近想轉去做client 個client打俾我公司啲董事問我表現 佢知我有心走都講盡好話 做工程太多唔識交際 你肯做好自已工作之餘 又識同人搞關係 真係可以升到火箭咁 同你死屈係office 咪technical 好大分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞