大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
無論合約上管理上發展商都唔會咁易俾你claim VO
俾你claim 到個啲client engineer / 工程PM係令公司蝕錢
想問下各位大佬,做工程呢行係咪邊間u grad都唔重要?
如果你想有個比較靚既位做就梗係重要.
如果你話入行呀豬呀狗無讀U都會收.
panel : 叻仔喎呢個同我一樣hku 畢業
俾多啲機會啦
Correct
Contract 果範應該arch 會熟喲?
你會claim都要經arch claim
Arch先係project coordinator
Design team 既contract 通常都係同client 直接簽
咁咪有得去hku就去?
合約有好多形式
sub仔簽約同大判簽
claim 大判vo
我諗佢地講緊呢種
無人寫包單話你讀邊間U 就一定做到咩公司大個仔要自己衡量
上面其中個情況啫
我覺得hku grad係有著數啲嘅,入到政府嘅好多都係hku grad,不過都好視乎你personal abilities
contract 熟唔熟就同邊個建築專業無關
你玩contract 好叻都可以去到client pm 級數

arch 既角色一般情況下係同發展商簽約提供服務,其中可以包括
- 提供建築外形及用途設計(可以再細分幾多個draft version,亦要同結構岩土幕牆園林等等既其他顧問做協調)
- 向政府部門提交通過建築及消防條例既設計圖(而中間消防部門要向機電顧問協調)
- 仲有其他可能有既例如design brief
- 出席會議或準備文件等等瑣碎野都有
巴打做左幾耐?生活如何?
一星期番香港一次?
我今年fg

間公司開21k

星期一至五要stay係大陸

聽(將來可能係)同事講通常佢地星期日晚返去

星期五放工返黎香港

諗緊要唔要個offer

啲人會話唔想人入行競爭
mech最on9就係要再讀上去fulfil個top up requirements先行到bs scheme

其實唔考牌係香港係咪好蝕
小心比個21k水左入行出唔番黎
中學啲象牙塔老屎忽點會講到依啲嘢畀學生聽
晉升機會,轉行
咁大學名就好撚重要
你要知道基本上公司啲大粒嘢,三大/外國名牌大學壟斷
21k包住食?
好深刻
依家簽咗約間公司ceo正正係同我同一間U出身
In咗一次就好快有offer
諗唔到點解唔去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞