大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
香港不嬲做design就最慘,人地一句說話就咩都要改,好似改就唔洗本咁,成行最惡做就係呢樣野。識做design既人一係入曬政府一係退埋休,變咗冇人俾班後生既問,班grad入到黎又即刻要打十個又要一路做一路俾人屌一路學前人d野一知半解,心入面團火好快磨滅曬啦,依家有d一畢業就問點樣最快入到政府,呢個大環境咪令到一個行技術既行業變成咁,仲邊有人有心做落去?
好耐之前入?睇post講到好多degree/master都爭緊,fg冇經驗,gpa低啲都冇機會
Degree都冇用,interview 問啲實戰野
一年內既事,上高登唔好太認真,
degree 多數係thei rmit果D,4間有工程既大學好少會同你搶,
之前聽講有department請左個hku做左2日就辭職出返去博。
原來係咁
可能佢有佢理想掛,要做工程師做專業人士,我就想安安穩穩準時返放工攞兩皮幾三皮,有返少少私人空間
btw巴打入政府之前撈邊範
TO多數請做office出生定地盤佬
consultant for sure。
其實你地有冇諗過可能工程狗轉左工都係廢柴一條?
轉行先岩
好快推到3
BS真係早就爆煲
大把人講degree grad做TO都唔信
幫推 講得好
有既,但係無環境無氣氛,政府業界都唔鼓勵。
上HKIE個網睇下圍爐名單入面有幾多成唔係construction相關先啦。
工程係唔同party各懷鬼胎之下但又有共同目標去做野,互相利用,互惠互利。敵唔敵對係睇你點睇。

好多工種都係咁架喎,辦公室政治呢家野。
好多個post 都見到巴打
我覺得睇巴打屋企支唔支持到你, 得既話我覺得你可以而家接受offer去果邊讀
我之前都諗過報, GRE TOEFL都考晒, 但諗諗下屋企真係冇錢, 唔想借錢去讀差落錢又唔知到時搵唔搵到工
你而家唔去住
將來都會有呢個問題啦

果個我識
佢唔係2日出去博
佢係2日出去轉行再讀書呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞