大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
所有野都係一開始揀啱科易好多畢左業再讀好多
ugc first degree真係一生人得一次

所以先想比多d dse學生睇咋嘛。
勞氣小小但都係講出入行後轉行嘅困難,當過來人勸下準大學生唔好揀錯科
老實,除左出國,真係無得玩
一係出國讀個master,留向當地做
我見過有人32歲先轉都有
離地撚係咁
唔知有無DSE同學睇緊
老實講
DSE唔夠分入心儀嘅科目
而想入engine 當水泡科的話
又對數理麻麻有興趣
我唔太建議入engine
雖然工程起薪唔錯 目前都叫穩定
但係讀果下都幾難頂
Workload 同 讀嘅野都幾多同難
要有心理準備

假如真係差果1-2分入到想入嘅科
又家底唔錯 屋企人ok
建議就repeat多年 combine cert 入自己想入嘅科
好過入大學晒左4年時間

樓上好多人話到engine 有幾差有幾差
又有人又話廢人搵野賴
其實真係睇人同睇際遇
𤏪得掂果班一係就首抽好 一出黎拎靚offer
前題係你grad 果下個gpa好 同 咩U出身
一係就真係醒目勤力 對依行好有熱誠
一係就係好好好好彩
普通人成績唔錯 對依行唔反感
做依行都可以穩穩定定出糧搵錢
舊錢都叫做比上不足比下有餘
Provided that 仲有job
大判8-6基本
加上搭車來回起碼3個鐘
入面d team 有無話邊d 好做d
tg ae 要1個人睇3,40個site?
轉client la
整體係同意的, 但好多人唔好彩做中下家位, 為左換呢穩定收入工時就真係可以好長.
而且我同意有位巴打成日講, 靠construction backbone住成個行業真係好唔健康, 變左無論public works定係private works (最終都係睇政府賣地, 同有無特殊政策如活化工廈去比生意你做)都係好依賴政府開支, 行業整體穩定性好差.
好快推爆開3
唔洗開
連登大學牛值得受苦
多d 人入行俾我地做client 嘅屌啦
比上比不足比下有餘呢句FAKE左幾多人
比中都不足呀
只係好過社科 SCIENCE 少少
大把科好過工程 即使差唔多分數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞