大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
city呢?
bec連我呢d做replacement都知咩黎
做大判會唔知?
自己google search下都知啦
我有個朋友機械hd畢業做左4年冷氣十仔
由14k升到25k 12個月糧+3個月花紅 (上年)
算唔算多?
ok la. 算係咁
佢係特別例子
定大部份人都搵呢個數?
我咁諗啦... 用4年由14k升到25k,即係每年都大約加人工15%,比你係佢老細的話願唔願咁加人工法先?3個月花紅仲要係HD仔。我估計就係算做得野又比老細睇到果類人囉
係 Contractor 特別Sub仔 係加得快 ,
你做得掂佢唔想你走就加好撚多留人。
1. 有D engineering 係硬性規定要做哂IC training + intern (仲要係engineering related)先至可以畢業...., 尤其是year 2就要你做, 暑假/寒假都要去上呢D training, 變相你無得利用year 2 個寒假去報winter intern (例如big4 audit winter interns), 暑假用左黎做training, 變相又係少左人地一個summer 去做intern (返大陸又好, 去其他大企做都係)
2. final year 的確係好CHUR, 但辛苦多數都有回報......問題係你衝完FYP 之後好多好工都過左deadline, 得返D engine 工俾你報, 大公司MT/GT 晨早dead 哂......
3. engineering school 個syllabus 咁大問題, 咪就係HKIE 班SEAFOOD 唔俾改革造成, 人地business/social science/arts 去exchange 可以tran credit, 但engineering 就係HKIE 阻頭阻勢唔俾tran.......
4. 雖然讀乞米科/非專業科都有一定難度去考高分, 但是普遍黎講佢地都係比較hea, 無engine 讀得咁辛苦。小弟亦好同意的係engine 嘅課程根本唔係訓練令你成為一個well-rounded 嘅人 70%的course 都係冇presentation 冇group project 完全幫助唔到學生提升表達能力 自信 團隊合作能力 而呢三樣往往係面試入面(尤其是大公司GT/MT)hr 最睇重嘅能力 但generally speaking, 工程學生最缺乏嘅能力就係上述呢幾範, 出去interview 乞食科嗰啲唔洗點prep 都輕鬆贏你。
同埋仲有一樣野想point out 出黎的就係, 假設2個candidates 同樣GPA, 一個讀engine, 另一個讀BBA/finance/social science, 當大家都係一齊報同樣的工 (i-banking/big4/banking GT/MT), 讀BBA 的人係一定容易收到interview 多過engine 仔, 人地其他major 的人收到interview 的機會多D, 自然有"實戰"經驗去面試都多過你, 所謂熟能生巧, 佢地囉到好offer 的機會都多過讀engine 的人多幾倍, 剩係呢條數已經係返度。

大家入學成績都係差唔多, 所以小弟就覺得engine 唔算抵讀, 除非你自己真心係為興趣而讀, 之後發現唔對路, 想轉field, 有錢有時間大可以bachelor 直上master 轉科讀其他野, 小弟諗到讀engine 唯一的好處就係練好數理同埋logical thinking (但唔係social science 果種logical thinking skills), 同埋一D engineering maths, 其實如果他日你轉field 去做accounting/finance/banking, 呢D 技能都幾有用, 真心, 但大前提係你bachelor 都要keep 到2nd up 以上的成績, 否則好的master 無人收你。
小弟當年的AL 成績係夠入

你之前所講, 話非3大BBA, city/poly/LU/BU 的人都考到入去big4 做audit, 呢堆人比例唔算好多, 同埋你在非3大BBA 度要囉first hon/high 2nd up 先至容易入到big4, 其實都唔係大家講到咁易。事實上, 讀BBA 的人, 佢地好多搵工資源, career office 又俾夠support 佢地, 的確係令佢地容易D 去砌CV 去搵一D top tier 工, 當然, BBA 裡邊losers 都有唔少, 只不過比例上無engineering 咁多。亦因為咁, 大部份在big4/banking/finance 撈唔掂的人, 其實都better off 過做個工程仔 (至少人工都有30K), 而商界搵大錢的人應該係top 1%-5%, 而工程要做到呢個水平, 只係0.1% 的人做到。

所以我地只係當大家係普通能力的學生/準畢業生去講, 就係入行工程, 性價比唔高 HK 仲有好多行頭搵到錢, 即使搵唔到錢, 打份普通non-banking/finance/非政府的私人工, 搵到的錢咪又係同做工程仔差唔多, 但人地至少唔使返6日, 唔使成日OT O到死, 唔使在地盤食塵, 少D 健康問題, 呢條數都抵返。講真, 返工的地方有女/多D 後生女, 人都開心D ........

不過咁, 溝女呢D 野小弟覺得返而係其次, 但大前提係, 如果你想讀engine 保到好成績之餘(指GPA 3.2 or above), 真心覺得你每日至少要花2小時去溫書做功課, workload 重係事實, 至於你地講話甚麼毒唔毒, 呢樣野真係好睇人。

小弟讀工程果陣, 其實都留意到好多同學真心係無危機意識(指搵工), 成日覺得engine 競爭少D , 應該唔難搵到工, 起薪又唔錯, 結果中哂伏。

問題係讀工程, 尤其是civil/BS, 真心覺得唔容易去link 到一D transferable skills 去convince HR 俾你機會去做GT/MT/analyst, 工程某程度上就好似有度結界咁, 與世隔絕, 你去同HR 解釋, 佢地都未必明, 甚至乎覺得你誇誇其談, 唔少外行HR 對engineer 就係簽個名就收60K 一個月........
呢個CASE 都算係咁........如果HD 仔計, 做工程都唔算好差, 但如果係degree 畢業生, 仲要係DSE 成績中上的話, 除非你真係好有passion/興趣, 否則搵工方面有更多選擇 (大公司GT/MT), 工程師只係屬於次等選擇 (政府除外)......勁果批去同一班神科人爭ibank 工都仲得。
政府TO大概幾難考?
十個請一個?
請唔請fg
仲要同hd爭
同埋BEC 而家越來越煩, 做一單BEC, 要用的時間係遠超你所想,.......
而且好多業主都選擇"搏"大霧, 爆BEC 要求都照去..........
利申: 單單BEC 都平安過度
冇架喇,依家單單都要玩BEC
如果個盤玩埋BEAM Plus,重要煩多樣
CIVIL 定BS。
BS難好多好多,少位多學位搶。
CIVIL 就易好多,因為少學位既人搶。
我HD做半年野,第一次IN WAITING等一年左右就有OFFER。
小弟當年AL 成績係夠入3大BBA, 個人覺得有點後悔讀engine, 真心說....
單單BEC, 堆亞SIR都會去site 驗, 好似驗消防咁鬼嚴.......
好難走精面避開/出古惑........計LPD 又要計埋gearloss, 有control 仲要分region 去計......都幾煩下......
細公司就係嘅
危機意識依一點講得好中唔知係咪香港工程學生好多都係分數唔上唔落又唔想做護理執屎個類工作,當工程係學士入容所,搞到平均質素偏低,top tier 同low tier嘅sd相差好撚大

不過第2點,因為返學忙而無搵工無報gt/ge唔係藉口囉返到屋企上個網apply都無時間,會得閒打飛機?
中學老師人工仲多
普通中學老師頂薪70k
個個都係final year第一個sem就開始apply grad job㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞