大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
TO人工連E 三分一都無
你肯永世逗<40k 出面都大把hea位
「工程學生學業繁重 連做assignment 都唔夠時間」

誇張到,咁工程系學生又有intern又有pt又過3(2nd up or above)個啲唔通係超人
出面唔穩陣
TO未計通漲都過40
講緊起薪
叻喇叻喇
你咪又係得個講字
之前又係咁問人轉nursing好無
而家又話apply TO
叻喇叻喇
包唔包埋測量
Lm
的確係誇張咗 但你講嘅intern gpa過三其實都係學業上嘅野 除咗低技術濕鳩pt 你一樣本科學習以外嘅野都冇提過 係咪代表做晒三樣野之後就已經冇晒時間做其他野? 你又有冇諗過如果叻嘅人都只係兼顧到學業加份pt 平庸嘅人會係點?

我就覺得佢地唔係超人而係冇女少social嘅人 其實唔係單單有眼耳口鼻就叫人 而係真係要似一個人 好似engine 仔咁行出黎有陣柒味 冇女冇social 係less than human

同埋本科intern 就咪撚提 gpa 過3 engine standard黎講講野正正常常都有offer啦 但你用engine standard 黎見其他好少少嘅工就等收皮 咁你點轉行?

我眼見嘅你講嗰班人大多數都要用唔少心力先去到呢個level 回歸返主題 付出咁多換黎嘅係一份 冇女 狂ot 制度化 加人工慢 office垃圾 嘅工真係值得?
其實係香港入讀Engineering嘅人好多都係好劣嘅人依個無得駁,但參考世界主流,平庸嘅人本質上係唔應入讀 Engineering,只係香港k型發展同教育重點搞成今日依個現象

唔好一味賴Engineering 本身,Engineering fields 嘅non local/exchange students 好多都好social 好outgoing,極少數「毒」出汁

Engineering 嘅reputation/employment standard點解會咁差,你去問下政府,唔好屌Engineering

點解要乜乜ot無女讀,問下自己有無了解行業先讀書,問下自己究竟想做咩,做tech based Engineering 5days 9-6 public holidays,有hr/account/marketing 女女,你有無膽識先
得工程呢個所謂專業人士界別會視入政府做終極目標
因為港共唔想香港壯大本土實業
六大產業 如夢泡影
如果做到partner級consultant director / 大site總PM / AA Director / MTR Manager係可能贏到MPS

但升上去之前果十幾年實在辛苦太多
1. 冇錯 但如果你係轉行嘅 你都係浪費咗一個summer 嘅時間 見著其他科嘅人summer school定intern 只能二擇其一 好似好慘 你engine 仔連選擇都冇 唔好忘記 你要轉去一啲比較好嘅行業 好多時係要兩三份intern 你俾人綁咗一個暑假其實好蝕底 加上lecture 又多 做pt intern 都輸蝕俾人 人地返完工chill 著去食個lunch 先返學 你就要走撚晒啲堂 趕頭趕命

2. curriculum比唔少其實科辛苦 我諗呢個係客觀事實 我想講嘅係讀engine 轉行 係慘過讀ba 乞食科好多 或者可能你好叻啦 final year 好唔辛苦 但呢樣野關我撚事咩 我一直講緊嘅都係有普遍性嘅客觀事實 你用你自己呢個醒目仔做例子其實冇意思

3. 唔知你邊間u 咁把炮 讀engine有4個english course 讀 仲要係起碼 不過幾多個course 都唔係重要 而係個氛圍 嗰種engine 獨有死氣沉沉嘅氣氛 真係

4. 你讀it/cs 咪有相近行業 甚至business commerce 都唔少機會 但建築相關嗰啲就真係冇 就算你cs 可以安排讀偏重hardware 定software 嘅course 但事實上都係萬變不離其宗 最慘嘅係 建築類engine根本連安排嘅機會都冇 因為科科都係一撚樣 bs 風火水電 / civil geotech struct 咁樣叫轉咗行? 咪玩啦師兄

5. 啱呀 就係因為個個都係同等要求先唔公平 平等不等於公平亦不等於公道 人地乞食科咁撚多時間練體能 做30下situp 合格 我又係30下 咁樣叫公平? jre 其他面試 亦然

你話點解人地同你一樣科目一樣資源,人地做到自己做唔到 我都可以問點解李嘉誠同你都係香港人踩著同一塊地 吸同一啖氣 人地千億身家 你得一百萬

格硬將兩者嘅共同點抽出 包裝到兩者好似好相似再作出類比黎踩低其中一方 咁樣真係有意義咩?

從來冇人要將同一科目入面最叻同最差嗰個比較 我只係想帶出揀科對你轉行其實係有好大影響 而讀engine 特別係building related嘅 轉行係會輸蝕 至於做engine 工有咩問題 其他巴打已經一一講晒出黎

仲有 享樂同女人呢兩樣咁重要嘅野你完全冇提過 係咪暗示engine 仔唔可以玩唔可以食女 你咁樣對唔對得住你啲同行
女果喲真係睇人 條件好或外向都易搵女
但本身條件一般 又唔超outgoing 識人
入engine 比較難搵另一半
non local 好outgoing 咁關唔關你事呀 呢度連登定reddit? 同埋都應該冇人會覺得大部份讀engine 嘅non local 好outgoing 不論種族

你做tech based 就當你贏 但傳統engine 亦即係hk 主流嗰幾範 就冇呢支歌仔唱 試問有邊間做building 嘅唔洗ot?

講到尾 咩人咪做咩工 鐘意到連客觀事實都睇唔到其實都冇咩問題 舉啲唔普遍嘅例子都冇所謂 自己開心就ok 但客觀事實擺咗喺度 無需要舉啲outlier 出黎強行扭曲事實
mech仔最on9
做bs又要補科
以我所知行內最top嗰啲精英係不屑入政府,有料嘅喺私人市場撈得仲好(不過當然只係佔極少數,大部份都係求安穩想入政府)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞