大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
講計數
細電喲數仲難計
statistics/finance-related.
直頭一畢業就唔好apply consultant/contractor GE 的工, 做2手準備, 考到MT 就入, 考唔到就報master 轉科, 讀完個master 之後搵返相應的field 的工去做。CV 空白問題, 個人覺得問題不大, 如果真係要送死入行做engineer, 咪hea 做, 做到唔對路就閃。唔好死頂....., 反正你有轉field 的strategy, OT 就唔好同佢O, 花多D 時間去讀書諗轉field 好過.........
工程考牌都要4-6年
考完都係30k

其實30K做4-6 年大把行業都有
除非係做政府 Or RE姐月入70K
我諗入唔到client做GT/GE嘅人其實好難做到MT
MT講緊嘅係全世界一齊爭,跟本上就難好多
唉!如果人生有咁理想就好啦
Hide Blocked User - 凍檸啡小冰走甜
BSE情況一定差過civil
有晒數據
唔好害鳩d細路啦

civil都大把人無40k, BSE可能係講緊大把人叉完先30
有些MT/GT/analyst 並唔係真係咁難爭........小弟當年都考到某GT, 但人工太低無入去做, 有點後悔。
所以我地要提供真實信息俾大家知.......
根本你地班撚樣轉行唔做工程都係窮閪一個
讀完去電訊盈科做sales
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞