大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
政府啲濕鳩政策限制科研試驗,唔畀試依嘢個樣,tesla 都嚇撚走咗
我之前做BS
睇你入左去跟乜野project
同埋睇你做風火水電邊範
基本上見到跟喲豬頭骨細project就可以重刷
點會搵唔到第2行的工, 同埋你有無心儀行業先, 有的話, 就做住intern 先, 搵相關Intern/fresh grad 工入行先, 同埋考定相關cert, 證明俾人睇你有心轉field 先得.
就係因為construction 獨大, 所以班老細先可以壟斷式壓engineers人工
難怪我識有個PHD researcher, 她做到senior researcher 都轉行撈保險 (本身大陸妹黎), 有大陸資源, D大陸佬覺得PHD 人士賣保險有保證D .....(off topic 左少少)
係,......IVE 人士, 努力上Degree 轉行吧!HD 好難轉行......
放心,香港一定會繼續起科學園
唔起點賣樓?
講到construction consultant,最伏ge時候其實系做到中層(更慘ge系又升唔到上去)。入行頭幾年其實肯挨,肯學,上面果個肯包你底,都可能可以挨到過去。但系到你變左真中層,要自己run project,看埋盤數,就好多野要孭曬飛,同client則師開會夾野預左俾人屌,仲要追入政府野d期,又仲要幫手教/管下面班細ge/新仔。上面高層果班只話你系 professional,有鑊氣會要你包底,或者想辦法卸鑊。做到呢個時候,唔止要IQ,EQ同埋挨得OT,人事sense少D 有時都瀨瀨地野。但系人工又唔系真系高fresh grad果班好多呢樣先最抵屌。

唔系勸世叫人唔好入行,入左行始終系有機會轉正苦/utility/發展商呢D算系叫做幾好ge工。但系如果你系想純technical,又或者唔系好識人情世故(呢行其實不少陰險小人),其實construction呢行真系唔適合你,無論你系打算做sub 仔,main con,又或者consultant。

利申:做 BS consultant做咗十年,做過幾間大小公司(包括A記同埋W記)CENG左三年。最後都系頂唔順,已經要報埋政府non eng cs想轉行。最後唔知叫唔叫好彩,俾某utility請左,叫做半轉左行。
唔駛再用科學園過橋啦,政府直接拋明日大嶼

四十幾萬建造業人士果然係尊爵不凡,連政府都要跪低幫佢地保飯碗

其他engine field(特別係化工)等同自生自滅
香港地最鄙視technical,最崇拜soft skill,冇real engineering/r&d既地方就係咁

講句唔好聽既,其實utility唔算係做緊real engineering/r&d,但成行都以入呢類公司為榮,都唔知香港究竟有冇工程師文化
睇港鐵班膠層都知
香港一講工程師只會諗起地盤佬,
MTR內部爭得應該仲顛過鐵探
支持,中肯,首抽好緊要,你做開地盤到三十歲先想轉番做client,就真係sorry無乜可能,一份一份工咁轉上去10年8年都未必洗到底
工程界比較能夠共融到construction同technology咪E&M野同transportation, 但係香港都明顯不受重視,兩者d design都係倒帽咁抄又無乜特別planning。
發展商起住宅樓都無咩特色.
又要符合建築消防例
根本無咩動力創新, 起對社會有益或者特色建築
呢樣要怪正苦d阿sir
出十九幾本code 叫你照dup
一有特別少少既design就一大堆comment 彈出黎再唔係發埋你
巴打報gov non eng 係咪紀律部隊
如果報其他一定減好多人工
立即通過,一次過大清算
之後中上層位全部比哂大陸人做就岩
正式殖民地
你可以讀,但請你唔好向香港讀,最好向美國讀德國讀
其實用下腦諗下就知點解錢咁好賺
梗係多多少少有後門野古惑野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞