大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
雖然唔熟
但見過幾個拎住BSE DEGREE考TO
如果咁好景駛唔駛入政府
至少美國structure已dead,當年識個朋友間firm r job r左好耐先有單做church既復修

對比科技業既demand真係差天共地
點解?外國黎講算係cs之下,萬人之上
有,但係外國冇香港咁大demand,亦都唔需要好似香港咁硬性要求讀bse出身,Mech/EE就當你外行咁

講到尾就係文化唔同,外國好多時唔會硬性要求你咩major出身,美國mech都可以做structure
依家間間中小學都淨係請得2年contract 既TA
好心永遠唔會有好報
自己食緊屎好心叫你唔好入黎食 就俾人話爭飯食
明明winwin 講到零和遊戲咁
Mech有讀loading
其實入左行有reference跟
你正正常常大學生自學基本上乜都會識計
同埋有program,excel幫你計
磨幾年perm左就得啦
做住先 做住先 呢種心態真係好危險。
MT只限grad 後兩年報,呢點好重要
BSE出路就係building相關,mech反而有更多options
香港容不下高科技engine
我覺得勝任到嘅
但你考唔到牌 入唔到行
Sad but true
計的話BSE人都做得,但endorsement要搵Mech人簽返。
地盤機械如天秤等Steel Frame設計mech佬強項啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞