大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
做邊行都有好壞,做工程雖然辛苦,但係努力都有希望,人工有高有低,但唔覺做工程特別低。

以我為例,本地大學工程系畢業,做main con,年紀仲三字頭,月入100k未計bonus,都唔算太差啦。
但呢D 工小心日後難轉工, 佢用高薪黎吸引你入局, 小心係糖衣毒藥......同埋你返得大陸, 除非你預左長期留在內地做R&D, 否則回港好難搵返相關工種。一係你就轉型做high tech product sales, 咁都仲有機會留港........(指長遠發展)
所以咪話咪撚入黎做狗咯
有學位做到爆肝
冇又一樣做到精神分裂
唔介意你分享下成功既經歷鼓勵下大家, 但你既情況坦白講真係萬中無一, 我估都上到接近PM級數, 唔係general case啦..
佢咪用行為話你知咩叫無Degree做工程做到精神分裂
比上家屌到傻撚左上連登叫春咁.
仲要講面個浸

讀咁多書為多一萬幾千要做埋啲枱底野(因住坐監)

返六日OT又俾你啲19top up話唔勤力唔專業

作為過來人真係睇唔過眼
講到自己個陣就話努力只能改變少少
講到人地就話做咩唔努力
其實業主請返D consultant係做得嘢嘅,
真係會避免好多不必要嘅claims

價低者得揾埋D垃圾consultant出埋D垃圾圖
到現場起唔到出來/搞咗D abortive嘢出來
or出唔切圖俾MC claim期

最後都係業主埋單
俾得呢個價就唔會預有咩美侖美奐嘅嘢啦
不過宜家好多公司走得太多人,個價又低到痴線
就算做單嘢四四方方咁最尾都可能要搞好多柒嘢補鑊
咁多位巴打就係做過見識過先叫人唔好入行 繼續做係為開飯 出呢個post就係勸啲未入行嘅人諗清楚先入

佢地唔係想自己嘅人工同護士睇齊 而係想成個工程界嘅人工向上調整 所以無論佢地本身係幾咁唔努力 幾咁抵死都好 都唔會否定到佢地講嘅野

相反 你少少邏輯思維都冇 淨係識屌柒人唔努力 覺得自己好上進 自我感覺良好咁係做乜鳩? 你係咪貧民窟出身 啲中學同學全部唔係做雞就撈偏 所以而家做個電工仔就已經好滿足 覺得人嘅上限就係咁
金門定係JEC 定係ABLE ?
3.7 考其他行業的MT/GT 好過, 再唔係就報master 轉field 好過, 囉住3.7 呢個GPA, 報外國/本地10人爭一個位果D 有錢途的master, 打橫黎行, 入硬都似.
利申: 本地3大engine 廢JJ 一條, 無first hon
下個post會係頂樓整block list比大家參考.
畫埋D垃圾design, turn out起唔唔到出來
之後俾人claim, 業主埋單都係錢來

我覺得D業主真係唔介意俾多少少出來
有真係揾間capable嘅consultant幫手
避免後期D垃圾design俾人claim嘅損失

不過價低者得個做法真係難改嘅
屋企有家底, 有2-3層樓俾你收租咪可以入行做狗LOL, 反正淡市都唔驚, 有樓收租.......公司無JOB 唔會養人, 你FIRST HON 又好, 做野幾叻都好, 都會炒, 除非你係RP, 咁就另計。
你上到神枱做到PM/SPM 有呢個salary就當然覺得工程好, 你呢個case 都算係outlier, 我地呢度係講緊主流未考到牌, 做左3,5,7年果堆捱到死的人士, 可能你都有捱過, 但真心說, 升到上神枱的比例係幾多先?不妨透露下......
如果樣樣跟足張圖,清清楚楚既話,真係唔係落錯標都唔中,中咗冇claim舊肥豬肉食,賤價落標又係惡性循環,最後又要捽下面仲做緊既大家硬食番

最終都係入行前諗清楚先

另外,點解咁多人入咗行唔走繼續做多數係因為付出咁多青春依家一下話restart,轉行同個grad一樣咁捱幾年先追到依家既人工(冇人包一定做到呀下),香港失業率雖然低但唔代表你一下話轉就轉到你想做嗰行,人大咗好多野要顧,唔係咁易架
正如sub-con 一樣, 有些developer 會寧願揀一間叻的判頭黎做sub-con , 貴少少都出, 好過最後搵一間最平的, 但起唔到貨, 之後個判頭劈炮唔撈/執笠仲死....., 又要搵第2間黎補獲, 條數仲甘.
以前幫公司落過標計過標, 就係數得太準, 結果成日唔中標........
雖然老細無小我, 但都知道個玩法......唉, 濕九到.....
萬中無一又誇啲,係做緊PM。其實無乜好特別,讀書成績一般,無家底,唔識人,都係努力做野,有職升下咁。有心學野,做事認真,係有人見到同俾機會你。私人市場係競爭大,汰弱留強,同年紀同資歷,我叻過人,亦有人叻過我,都係睇自己。
你做main con PM 有無得抽project sum 的X% 做你的bonus 先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞