大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
housing 集中做公屋job
EMSD做既野種類闊啲
兩邊都唔包
EMSD比較好
因為housing完約就真係完約,唔會收番
的確如果唔係入client既材料就應該早日考慮TO同轉行。
完全係呃鳩fg頭幾年無人工加
500 600咁樣撚你。
arup
考類TO/WS2, 再唔係就轉行, 轉邊行就自己plan
That's why 小弟真係要教精班工程小朋友, 即使自己係非常之雄心壯志要入行engine, 都唔好忘記, 而家個市好差, 入唔到client 的咁點算呢?

佢地好應該諗定另1/2行係自己次選/首選的非engineering 行業去做, 至於點先入到呢D 行業, 最好就係UG 讀書果陣做下呢D 非engine 類的intern, 咁樣自然事半功倍。
年年一車車Ive fg入
依家既civil對發達國家吸引力唔大,澳洲可能係美加澳入面對civil比較friendly,但係同EECS比都係冇得比。

想靠讀engine移民就讀EECS,唔好諗civil。
發達國家既civil得香港係長期keep住吃香,歐美加,甚至支那civil已經dead得7788。

想靠civil移民既可以考慮下asean果堆發展中國家,果邊大把機會。
大細電,CS/IE/CE
依類tech base移民就吃香啦
唔分大細電啦,至少歐美澳加都唔再分大細電,IE都係EE既一部分。
有fd當年讀香港既所謂大電去左美帝,都係邊做邊讀,補返d microelectronics相關既electives。美國做power機會唔算多,有開power stream既大學算少,都係以二三線公立大學為主。
搞咁撚多野chartered 完先得個3皮多的
呢個仲要係RN起薪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞