大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
你地講得無錯, 所以我都遞左信
Consultant 考牌係快, but 學完真係好走
唔洗留戀

依家終於明白點解做ge果陣公司無乜中層既人
i know that feel
我岩岩做ge時都望住呢個情況 做到td都要畫cad
我心唸 呢到學到幾多野都冇撚用 冇前途
果陣做ge. 心諗點解公司唔加人工留d大佬se
一考到又走一個
依家完全心同感受
應該係........個人覺得他成30出頭都未升到去做PM/senior system analyst, 仲要DUP 石仔就慘了.......始終programmer 好難過35歲, 到時中年失業就慘.......
加完留到先得架,你留到下面個個又考到又走,加完個價位差人地一截仲越做越灰,賺既係老細,蝕就自己做得唔好俾人捽,留?叫你留個個可能都準備走
為興趣打工真係高尚
要改善呢個問題, 小弟真係覺得工程唔可以再玩價低者得.....否則遲早攬炒
價低者得唔知到咗邊一日私人firm就會冇曬中層人士, 個個都望住最低grade既人指手劃腳咁樣做工程
政苦做壞晒
就快開3
化妝專櫃姐姐好多都搵30K以上, 但跑數壓力好大, 同埋工時好長, 呢個真........日日企至少10個鐘, 同埋返6日, 不過都有回報gei (至少人工/佣金上)

做工程係OT 完無水補無假補...........

同埋做工程又無得好似sales 咁分佣. 例如單JOB 最後賺左幾多, 老細都唔會話有profit - sharing, 唔似sales 咁
無profit sharing因為你唔夠大粒

如果純睇錢唔睇其他福利/勞動比例,做地盤勤力啲做多幾工都30k up,你做唔做先
咪係
淨係唔駛養家,已經多你成皮嘢洗
就快開到3 希望幫到更多既人
返返5 working days 真係happy
呢樣真係做番人only
樓豬 you are a good man
但唔好再開post 了
我等緊睇不聽勸籲嘅連登大學牛撞版
睇到佢地入唔到 gov client utility 又死要入行 做幾年野上黎叫慘 真係好爽
你只需要係佢地嘅 post 留句 i told you so

做得太耐狗已經忘記左做人嘅感覺
做工程返五日要還神啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞