大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
Civil hd就grad 想問下有咩職位可以做?對呢行冇咩認識 見assistance engineer都要有degree先做得
同埋subcon有冇邊間會好做d?
政府E嘅時薪係出面班狗嘅2-3倍,講完
舊年四間U加埋差唔多800條友Civil畢業,政府位就得23個,其中8個伏位黎(除非係靚女)
800條友入面得15條友可以唔OT又得到應有嘅報酬
快d入黎做工程啦
hku 80 poly 100 ust 80 cityu 80
點計到800個
淨係hku都140喇
每次見親呢類post都好感觸
因為我竟然可以廢過你地係咁唱淡既行業
出黎做左幾年野,我既target salary仲係你地覺得好差既起薪點
Lab狗無地自容
係wo 加左咁多學額
個百分比唔到2%, 如果係在商界, 你做到top 2%, 好多已經做到CEO / GM 級數, top 20% 在商界/金融界都搵緊60K 或以上, that's why 商界撈唔掂果班, 都吊打好多chartered Engineer (唔計政府/大判PM)
HKU 唔係每年set 左120人嗎?難度而家加左?
建築、土木工程及建設環境業
2017 年人力調查

http://www.vtc.edu.hk/uploads/files/publications/building_and_civil_engineering_training_board/en/BCTB%20MPS%202017.pdf

大家可以見到成個行業行人就愈黎愈多, 但Professional grade (即係持牌/準持牌工程師, 非WS/TO類) 薪金2015-2017年幾乎無增長過
加油啦, 只能講香港好多工種真係永無出頭之日....
不過正如樓上烚下烚下巴所講, 做呢d工種, 利用工餘時間積極考政府工先係重點. 如果你學歷唔算好高的話都可努力考2A3O啊
咁工程perm約又點睇
簽咗間公司,份約無寫明日期咁應該就係perm?
Tech Base R&D 公司,HQ係科學園
DSE之後好似好多學科都多左位
其實大家仲要面對呢個泡沫, 大學生人數不停上升...而工程係更嚴重.

2013/2014年度UGC學生總數76000人加左右, 2017/2018年度提升至83000人左右, 升幅不過10%
而2013/2014年度工程系學生人數11000左右, 去到2017/2018年度接14000人, 升幅近30%睇下市場點消化, 講緊呢班人仲讀緊書未出黎做野, The worst is yet to come各位想入行自己睇路

數據可在此搵到:
https://cdcf.ugc.edu.hk/cdcf/searchStatSiteReport.action
提提大家首屆DSE 2012年已入學, 所以呢個係fair comparison來的. 都係等同大學四年制.
人地撈唔掂都有50-60K
我地做到top個班先有50-60k
yeah
TO 都唔係咁易入...
唔識人 或有啫 輸左一半.
Ching我想知有幾難入,好少位咩
15 歲以上人口,大學生比例已經升到25%
幾年前只係21%
趁而家有時間講左幾句...

好多人會話你班人係咪想擾敵, 立心不良, 唔想咁多人入行爭飯食.

我想講你細心追晒呢兩個post就會知我自己同好多前輩都係呢行入面做左5-10年既engineers...可能係fresh charter可能係C+幾, 唔敢講我地係咩old seafood見過晒香港建造界既風浪, 但至少我地呢代真係見證左建造界輝煌個幾年(2012-2014)到寒潮(2015開始)係墮落得幾快.輝煌係講緊將呢行由2000年代低水拉返上黎, 人工每年可能有10% up加幅; 但無耐後既寒潮係講緊Aedas, AECOM同arup同爭相炒人同埋凍薪...成行都知係炒緊三位數字既人唔係個別例子.

所以!! 所以我地先想話你地聽唔好比呢個睇落好似唔錯既起薪呃入行

坦白講你地係要入行的話,對我地真係唔會有咩影響. 無論我地成功轉左行, 定係仲留係呢行做中層/高層狗, 到你地入行落site考牌個陣我地都講緊係10年經驗左右; 事實上, say可能最後你地做爛左個市, grad e人工到時被市場調節到15,6k, 對我地run project可能仲有利......人滿為患既結果就係你地叫價都無用, 我同一個價錢輕搵到第個graduate/assitant做.

只係講緊成個市場已經好唔健康, 你無咩特別理由要同你d同學攬炒啊. 記住出路有好多, 唔好因為做既工種同first degree不同而覺得浪費. 人生流流長你地要做40年野, 咁既想法係好愚蠢!...

至於堅持係要話我地打手擾敵個面攪屎棍我自己已block晒, 都係個句大家讀工程應該基本邏輯判斷唔會太差, 做唔做呢行都好獨立思考好緊要
太多錯字再黎

趁而家有時間講多幾句...

好多人會話, 你班人係咪想擾敵, 立心不良, 唔想咁多人入行爭飯食.

我想講你細心追晒呢兩個post就會知我自己同好多前輩都係呢行入面做左5-10年既engineers...可能係fresh charter可能係C+幾, 唔敢講我地係咩old seafood見過晒香港建造界既風浪, 但至少我地呢代真係見證左建造界輝煌個幾年(2012-2014)到寒潮(2015開始)係墮落得幾快.輝煌係講緊將呢行由2000年代低水拉返上黎, 人工每年可能有10% up加幅; 但無耐後既寒潮係講緊Aedas, AECOM同arup都爭相炒人同埋凍薪...成行都知呢D係炒緊三位數字既人, 而唔係個別例子.

所以!! 所以我地先想話你地聽唔好比呢個睇落好似唔錯既起薪呃入行.

坦白講你地係要入行的話,對我地真係唔會有咩影響. 無論我地成功轉左行, 定係仲留係呢行做中層/高層狗, 到你地入行落site考牌個陣我地都講緊係10年經驗左右, 渣極唔係PM都多少係run緊project; 事實上, say可能最後你地做爛左個市, grad e人工到時被市場調節到15,6k, 對我地run project可能仲有利......人滿為患既結果就係你地叫價都無用, 我用同一個價錢, 輕易可以搵到第個graduate/assistant做.

只係講緊成個市場已經好唔健康, 你無咩特別理由要同你d同學攬炒啊. 記住出路有好多, 唔好因為做既工種同first degree不同而覺得浪費. 人生流流長你地要做40年野, 咁既想法係好愚蠢!...

至於堅持係要話我地打手擾敵個班攪屎棍, 我自己已block晒, 都係個句大家讀工程應該基本邏輯判斷唔會太差, 做唔做呢行都好獨立思考好緊要
整體大學生多左, 係社會同經濟問題.
而工程界學生特別地多左, 就係各位讀緊書既同學/DSE師弟要考慮的因素.
用數據證明, 有70% 以上的公司話未來前境一般/維持現有人手, 但問題係行業從業人數已經好多, 意味着好多新入行人士入唔到行, 就算入到, 人工都唔會好.
你可能跨左少少, 撈唔掂的banking/finance 人, 衰衰地都有40K-50K, 仲要有2個月bonus, 雖然商界/金融界OT 都勁 (普遍), 但至少人地OT 完有回報,
小弟曾經睇過一D employment stat 係好深入果D, 唔計做i-bank 呢堆outliers, 做普通finance front office, 做10年已經有50K-60K, 其實都有25-30% 人做到, 至於中下遊人士, 好多都可以搵到40K......

finance 個人工bottleneck 在50K 附近,再上真係要睇際遇。

engineering 做到top 先有50-60K, 考到政府engineers 的難度同你普通BBA 畢業考BB 投行IBD/S&T/equity research 一樣咁難。

之前有巴打提過, 在HK 讀engineering 就好似打機玩緊hard/expert mode, 讀其他閒科就玩normal/easy mode. 個分別已經好大。在HK 讀engine, 除左HKU 外, 其他U的engineering真係唔入好過入。
三叔講的野好合理, 亦都好Make sense, 做爛市對整個行業唔係好事,真心說,小弟都係因為識到人先至"半"轉到行,加油啦, 咁多位, 呢個世界唔係得engineering 有得做, 仲有大把行業, 自己去explore 啦!
Housing emsd 每2-3年先開一次board.
聽聞佢地比較中意請番contract 既TO

利申:有TO waiting list 等左年幾都未入到職
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞