大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
因為design team 既contract通常係全包宴,同client 簽
Contractors 係tender 包咩就做咩,多既野就要VO, claim 係claim 大判,大判claim client
問人有冇行出一步去改變都真係戇撚鳩 轉行咪最徹底嘅改變 畢業唔好入行咪最精明嘅選擇 咪正正係呢個post嘅主題

成撚日就覺得人人都想入政府 成個思想扭曲晒 試問有冇其他行業嘅人係會不斷吹奏入政府 見到都知呢行有唔妥啦

條正能量撚戇鳩鳩咁玩泥漿摔角 忘想自己可以改變呢一行冇問題 但就拜托佢咪撚講埋啲戇鳩例子吹到工程好好 害鳩啲中六學生 engine fg
要吹奏就自己開post 貼晒啲工程公司director 嘅柒毒雞蟲樣出黎吹飽佢
呢D人淨係本身唔係做呢行已經無資格講咁多啦
起下底仲要係濕鳩電工仔學人講大學生垃圾人唔笑狗都吠
我屌😂
由year 1 從頭讀起
人地話過自己得19 top up degree
無老屈佢

由垃圾口中話三大/Poly正途grad既工程系學生垃圾

算啦,我都唔想人身攻擊咁多,但眼見條友make到下noise有人理,提提大家不實資訊偏頗言論自己filter, 唔好介懷,就係咁

我唔信大家有獨立思考能力既大學生會比個濕鳩電工動搖到。
提提大家,我個fd hku mech gpa 3.7 畢業,依家係地盤到日做1x粒鐘,返1-6日,24k

多錢但冇時間洗,大家自己判斷入唔入行
24k 多$
本身22k加左次啦,但真係冇女,冇社交,8點收工已經叫早,消防果排11,2點走都試過,次次約都約唔到,就斷六親
3.7洗唔洗做Contractor 呀。
入Consultant 考牌好過啦。。
係, 但人工都唔會高好多, OT情況可能又係差唔多.
個post做乜無啦啦多咗咁多非N展人係度屌人
行業垃圾同班學生quality係點有乜關係
地價咁貴房地產下游行業食屎是常識吧?
十個人入面九個食緊屎,叫將來一定會食屎嗰九條友唔好入黎食屎有咩問題
first hon都入唔到client or consultant

利申:同是hku mech仔
真人真事
HKU EEE First hon+dean list 做沙A (好似仲要岩岩讀埋master)
peak起黎連續兩個月返足30日無停
Basic 加極都唔過25k

我問佢咁星期六日同平日有咩分別?佢話純粹可以訓晏DD.
唔好比D假膠降低討論質素,
個電工仔可能都係比呀sir屌得多就夜晚上連登做鍵盤鬥士.
其實咁多真人真事佢地都唔信咪由佢地感受下

gpa高唔係萬能,政苦又考唔到,mtr又衰左,中電又收埋皮,已經灰到貼地,揾到份工22k, 返1-6日做十幾粒鐘,6 點後先paper work最快8,9點走人,計埋人工真係同個14,5k 1-5 9-6 差唔多。

以上段野聽過無數次,日日就話要轉行

有得揀真係咪撚做,女既ok有老細車出車入食lunch,男啦喎,食飯盒啦

巴打咁得閒上黎屌人不如進修下先上黎嘈啦
top tier degree+top tier consultant 結果都係咁
大把人過得仲慘
要講就真係講晒, D人睇完咩心態行咩路咪由佢地自己決定.

講多句, 如果對呢行真係好有熱誠, 我會建議比心機讀書phd之後再行professor route, 咁對改變呢行可能反而會有丁點貢獻, 無論透過教書定係進入圍爐學會管理層都好. 但大前提係你短期內一定要唔等錢駛.
對佢黎講做consultant已經係好好既出路有20k啊都.
拎住個濕鳩top up入行啦入行啦, 有人請既話.
其實thei civil有冇人請? 有FD讀緊,今年grad
由二三線consultant做起, 都唔係話唔得, 但預左要考ceng/hkie都要master洗底+識人...同埋英文太差好難做consultant, 唔建議.

建議主力考TechO, 無就做住Contractor.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞