大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
如果真係在商言商,唔講民主自由,我只怕通左後經濟損失係大家都不能承受

去返呢個post講修例好似離左題,但其實又未必,其實你諗下通過左無左安心既營商環境,好多大陸澳門工程都一定會受影響

諗下點解當初澳同橫琴大把生意,有structE去澳門做大樓成十萬8萬一個月,好似好好搵。而習總出手打貪後澳門同橫琴堆發展又突然停得咁急? 你都略知一二咩事

我做左都幾年野,佔中訓街團火我未必仲有,的確。但我都係相信政治就算唔係表層找上你,implicitly最後都會影響到你既生活
同意係both, 因為現實中有些係真心enjoy 讀engineering, 唔好入行就得, 同埋其實UG 讀engine, 日後報Master 轉返去商科/其他搵錢科都唔難, 調返轉就唔得.......當年小弟係為學術先讀engine, 入行發現中伏, 就囉住個好hon 好成績去報master. 轉科
而家係政治燒到我地, 影響到我地的經濟/民生生活, 我地想避都避唔到.....
呢條逃犯條例, 真係好痴線...........
2015前的確有幾年好境,我無謂太過唱淡
反而2017後未有數據,都好肯定一係平手一係跌

而且尋晚講個additional 30%大學生既影響都仲未開始㖭
多謝,希望幫到一個得一個
上面手多禁左3次
如果真係包圍立會我會去
當年NENT批錢第一次搞到圍立法會,問題仲係純粹擔心中港融個層次,但而家已經到左直接限制你人身自由,反而都好多人仲未醒
問題係加極都追唔上
收入2017年只係持平加有少少下降, 咁的行業真係搵鬼做.........
而家本港經濟咁好, 整體失業率仲係低, 真係入唔到工程呢行的人寧願做其他工就算。
建議搵水泡嘅人唔好讀BS/Mech/Civil
為錢就讀nursing 移民又易 起薪贏晒
為穩定建造業都叫還可以 話晒仲有明日大嶼
但不如揀會計 起碼big4 捱完
人工唔會輸比charter eng
捱完big4 仲可以做finance 果邊
同埋finance banking market 比建造業大
機遇都較多

工程條career path都算穩定嘅(如果有job)
完scheme 去做大判人工都唔錯
如果考唔到牌 仲要係consultant 捱騾仔
一係就好彩轉做client
唔係嘅話你人工會慢慢輸比出面嘅行業
但係入左大判無牌就好快到樽頸位好難再升
除非你係CENG
另外仲要睇有無job 無job真係話炒就炒

講番工程 首先讀書喲野比其他major 難同花時間
識/溝女仔真係會比其他major 難
你一個sem 基本上9成credit 都係奉獻比engine
要靠課餘時間/part time 識人

Grad 左 9成都係做番廠/建造業
前景就好睇你首抽係乜
最好就client
如果做consultant 就睇你跟咩project同你大佬點
如果跟細project同大陸project
建議你可以刷過個首抽

我就唔建議讀Mech
讀Mech 通常出黎都係做BS冷氣
除非你入到client 幫你考牌
Or 咁勁直接charter HKie Mech
否則就要考Cibse牌
仲補番個BS master
果度已經十幾廿萬
果筆錢夠你讀另一個master 轉行/做老師

歡迎補充下/屌我有乜講得唔啱
唔想見到有人花4年時間讀唔鍾意嘅野
之後畢業後又迷茫又對前景灰心

利申:前3A2M consultant
fg準備入3a2m,點先叫中伏?
揾緊第二行嘅工,揾唔到都要做工程嫁
唔通你俾份工我?
Freshgrad 黎講,揀完工程讀完4年都仲有興趣既話(冇興趣既話我相信都諗左轉行唔使睇巴打們既勸告)
即使入唔到client,我諗好多人都仲想入行試下做工程
其實入行試完1,2年,唔岩咪諗轉行
自己試過兼中伏先會信架嘛
Freshgrad 黎講我覺得最緊要有危機感,唔好安於現狀,自己睇唔到前景咪plan 定點走,入到行發現撈得掂唔通又要諗轉行?
同意, big4 捱完, 有個CPA, 人工係跑贏CENG, 廢極做個commercial accountant 都30K 起錶。
agger 打算行埋個scheme 試2年先
唔啱做再轉行
建議成績好既讀個pgde去教書
我entry level專注係hardware/module design
如果轉玩optoelectronics ic tech嘅話可以仲好搵,純粹香港少公司
有幾點想comment下:

1.為錢讀nursing既人已經太多.應該咁講,香港人揀科都係純粹睇錢,唔會考慮自身能力能否handle,係咁製造醫療事故. 君不見當年civil bse都係一樣,唔信既可以搵返高登啲舊post,佢地對待civil既態度就好似依家既cs一樣,結果咪又係搞左一大堆工程問題出黎.

2.香港正路係搞金融地產,教育體系培養出黎既人都係適合搞金融地產而唔係咩工程醫療IT,中小學理科教育咁廢,大學又收唔到真心想讀而又有能力既學生,只會不斷惡性循環.

3.香港除左civil以外既engine field都係冇industrial r&d,唔打算出國既話讀呢non-civil engine係曬錢曬時間.鬼叫香港連mech都可以分個bse出黎咩,外國好多都係由electrical mechanical eng做,唔會有咩bse存在.
至於咩美國都係architectural eng呢啲廢話,上abet search下全美國有幾多間大學有開abet accredit左既arch eng degree? 同英國一樣都係得十零廿間左右,仲要大部分都唔係啲一線大學會開.

4.講到尾,就係香港construction霸權造就左工程界今日既局面,50-60年代趕絕傳統製造業,70-90年代趕絕高科技產業.當年台積電想黎香港開fab都比班建造業既得利益者ban左,證明有project都唔撚接,班人就係唔比香港發展其他engine field.
同時因為香港engine死剩construction,你唔讀相關major就難做返本行,跟住啲construction firm老細知道獨市(因為冇其他engine field競爭),就開始為所欲為,實行低人工高工時少福利,chur盡賺盡.
HKIE上至Council下至Standing Committee都比幾乎比Construction人佔據哂已經係全球工程界既一大恥辱,再加埋呢種局面導致香港人對工程既印象就係地盤or construction,完全同外國(包括支那)脫哂節

5.要打破呢個局面,一定要堅決抵制construction.
成績唔好加上唔想入行,可以有咩退路
政府非construction相關既位/紀律部隊
依家政府見到仆街咗先黎推創科局應科局同泵水畀科技產業公司,仲要應科局請人賤到仆街,fg得16k
已經畀新加坡/上海超越哂
政府做個樣比人睇,話比人知自己有做過野姐
真正想推高科技產業講緊未來起幾多個園區,招幾多科技巨頭插旗啦
有競爭,人工自然高
冇競爭,佢開10k你都吹佢唔漲
就好似依家既construction咁,冇其他engine field同佢競爭,fg價再低你都只能硬食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞