大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
LM
乜真係會優先升CEG出身嘅人上去咩我覺得已經係睇表現(鳩估)
你知唔知咩叫親生仔?有幾多個非ceg上到ce,你入到去問下就會知
同樓主同行 一樣bs電燈仔
工時長過人 朝九晚十都算,一個禮拜開2個會,又業主會 progress meeting 爛仔會 安全會,返到公司覆email, 落地盤又要同其他行頭夾,archi同structure又成日改,一改就重新畫圖夾野。
呢啲都算,run job仲要訂料 出圖 計數 design啲野點擺,仲有一堆濕鳩submission 顧問批完要睇則師批唔批。香港起樓唔係傾好哂先起,係一路起一路傾,亦都可以起到一半全部改
地盤開會比建築業主屌,同師傅傾點做又比人屌,返到公司又比人屌,同人夾野夾好哂佢唔跟 一話佢又比人屌,啲tender同tender query遲咗覆又比人屌日日比人屌住咁過...
run job仲要報標先攞命,數圖 搵報價 睇contract 睇spec,計好cost等上司加profit,再將數量同價灑落去。有啲要報標前site visit,咁就玩咗你半日時間。
最癲個期單job好多野要出,撞正手頭上5份tender,成個月禮拜一至六ot到10pm

樓主良心po 出面不斷吹奏工程係咁水人入行 都唔知係咪反社會人格
的確係
但其實SE同CE差好少人工,不過責任少好多
咁實唔會個個升得快
咁工程夠大把人5,6年考唔到牌cap住係廿幾k
同埋人地有提轉工加人工水位可以好多,工程就真係做唔到
當多個選擇考慮下
想問做測量好唔好
利申 civil 仔
笑左
做錯唔通炒左你咩
其實黎黎去去係幾個特別嘈,
真係要block晒佢以正視聽
我勸人非client gov 2電1鐵唔好入行
d on9 就話我叫人唔好入我就上到位
我話我做緊client 班on9 就話我上黎刷成就感
好言相勸無用架
they deserve to suffer
工程就係錯左先會中標
if you can't beat them,join them
噉點解啲高分嘅唔入工程先
咪就係因為工程屄囉
有得揀都唔會揀啦
而家我地就係叫大家連低分嘅都唔好揀呀
傳統香港工程,civil EE mech 嘅Construction/bs 閪得黎叫做收入唔錯
依家ie ee ce 渴市嘅tech based/r&d 又愈黎愈多機會(支資外資好多水喉)

講真,基層出身又唔高分嘅,護理/工程係穩陣之選
但護理絕對唔係普遍男人老狗頂唔順嘅嘢,咁得返工程,唔通推薦bba類變數更大嘅工種咩
Construction 做10年之後個人工其實輸比好多行業
5年已經分高下
係頭2年win
多數3年已經比追和
唔計政府
拉平均梗係輸撚硬架
要鬥平賤去取悅市場,依種職場文化畀老屎忽做壞哂
直接去英國考就得啦,得hkie班屎忽鬼諗到呢d陰質野
FG考政府TO算鳩數啦 30歲一定過30k近40k 到時到候又升S 考咩牌咁辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞