大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
mech仔移民係咪同civil一樣咁難
唔少工都要有citizenship
晒到果邊牌 搵到人搭路唔難。
移民CIVIL易過MECH。
你去發展中國家就係
美國civil咪又係食穀種
依照宜家大勢,最易移民都係eecs
搵返個半年前post, 講d野都中肯, 特別係價位方面..比大家參考.

(civil)有冇工程撚已經想轉行
https://lih.kg/AyFejU
係香港痴撚線姐
個個地方都以發展高科技engine
反而香港就建造業話晒事
但就係連建造業都爆埋成個工程已玩完
都幾肯定工程類二種做10年人工係會包艇
得堆濕鳩文員/Frontline/lab狗可能會墊工程底.
所以真係要比大家知道起薪高絕對係騙局..
其實大家做工程咁耐

多唔多見到D醒目/話頭醒尾/好outstanding嘅人
係有
但首抽差既話, 幾醒幾presentable都好難可以做得返上家.
多謝
BTW off一off topic, 希望有巴打今日同小弟一樣身處銅鑼灣
首抽抽得差不如及早離場/目標做to...
真係做唔返?
難囉,用政府為例,你諗下入唔到graduate,之後就好難through engineer入去。

呢行高端位真係講底子,講血統,你會唔會想像有人做sub仔起家最後入到政府,無咩可能啦,低端d嘅好搵位就係靠識人,無喇

咪即係同打機一樣,一係就首抽靚一係有重課戰士帶你昇,唔係都唔使出頭
無錯
在大學度做個濕鳩文員admin 仔, 如果perm 到的話, 做10年人工都好過一個chartered engineer, 就算好唔過, 都係同一個fresh chartered engineer (收銀)差唔多人工水平, 但人地做admin / 大學文職一定無工程咁難, 又唔使考牌, 返工多數黎講都hea 過做工程 (雖然偶而都聽過有唔少女人在BK 度呻話有D 大學admin 位都幾惡做), 但點惡做都好, 95%都無工程咁惡頂.....
首抽, 你指第1份工?
再唔係公營機構admin 仔都好過做工程, 至少呢D 工唔會炒人... (只要你perm 左之後就係神仙), 即使perm 唔到, 在大學做過, 轉去IVE/考評局/機管局撈個濕鳩文書admin/operations 位都唔難, 人工就一定唔係好架啦, 同一個撈唔掂工程的人搵的錢差唔多, 但至少呢D 工hea 好多, hea 住做黎考政府工好過。
係,同埋咩U出身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞