大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
Q 好多人話入政府好好做, 70-80k起薪, 咁入政府咪得?

A: 咁撚易入到咩

你入唔到政府engineering graduate其實都已經輸左大半
考到牌再報政府engineer呢條track 起碼係百幾人爭一個位

延伸閱讀: 工程師的身價
http://yes-news.com/77167/%E5%B7%A5%E7%A8%8B%E5%B8%AB%E7%9A%84%E8%BA%AB%E5%83%B9
Q. 建造業前境係咪真係咁差? 近年中標情況係點樣?

四個字:價低者得
由上家開Study到你地盤分判都係呢個玩法

CEDD - Civil Engineering Works Tender Price Index (CEWTPI) - 面對有讀過下書既各位唔解釋咁多
https://www.cedd.gov.hk/eng/publications/standards_handbooks_cost/doc/CEWTPI/CEWPTI%20web%20page_Eng_21Mar18.pdf

欠薪欠假成地盤行規 工會:十大基建起貨期市道淡、判頭周轉不靈
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E5%8D%80%E5%B0%88%E9%A1%8C/262205/%E6%AC%A0%E8%96%AA%E6%AC%A0%E5%81%87%E6%88%90%E5%9C%B0%E7%9B%A4%E8%A1%8C%E8%A6%8F-%E5%B7%A5%E6%9C%83-%E5%8D%81%E5%A4%A7%E5%9F%BA%E5%BB%BA%E8%B5%B7%E8%B2%A8%E6%9C%9F%E5%B8%82%E9%81%93%E6%B7%A1-%E5%88%A4%E9%A0%AD%E5%91%A8%E8%BD%89%E4%B8%8D%E9%9D%88

仲有做左幾年既大家都應該知道 顧問呢幾年FG人工係完全無加/倒扣
工程系男神分享:

做工程好講運,唔計本身有工程家底既,7成係識人,2成係你既溝通skill, 1成係technical
Fresh Grad入每一間公司都係抽獎咁,遇唔到好大佬既,就做打雜,冇人帶,冇人教,冇job reference
有好大佬教,帶你周圍見識,識多好多人,你轉工話咁易跳,你會發覺apply 工其實係唔使經HR
一個PM 話請你過黎就可以簽約
所以各位fresh grad, 係一場賭博黎,第一份工唔對路,唔好開scheme, 即走,千忻唔好浪費自己要學最多野既時間
同埋做工程真係要好識present, 怕怕羞羞, 你永遠都唔會成功,就算有機會起你面前。
得罪講句,唔好以為毒撚性格啱做工程,係大錯得錯。

個人補充
就係毒撚先最最忌做工程
做IT狗much better

至於scheme方面 根本係業界萬惡之源
train咩野ing, 根本事實變左係鎖死工程師頭5年人工既毒藥, 岸撚鳩鳩GE/AE唔係人啊? 無資格叫價同轉工架咩?

發明scheme A條友全家生癌死祖宗18代比人挖墳批鬥都唔夠
西野+奈 分享

樓主有個point冇講
就係
無女朋友唔好讀工程
讀左4-5年eng, 一年d女得10%都冇
d第一年基本上第一年就已經比人book mark曬。
到你出黎做野係咁ot,公司入面又全部仔,
工程仔既你唯有將心機放係工作上面

到你30歲個陣,你自己牌又考唔到,人工又唔過30k,拖又未拍過。
相反中學同學讀bba nusing,已經買左樓,諗緊星期五帶邊個女朋友返屋企屌閪。而d女手仔都未拖過既你仲ot緊,諗緊星期六日返公司做唔做得曬d野上bd。
Q: 我一畢業入consultant行scheme,三四年後考埋牌三萬幾蚊人工,前途唔好咩?
A: 做政府/3A都要五六年啦 考牌唔多唔少都睇你公司 簽你果個 做過咩project 見識幾多
做其他公司要翻六到十年考都唔奇 如果你接受倒又有興趣咪ok囉

Q: 我毒撚嚟,工程多數計又專業唔好咩?
A: 工程絕對唔係毒撚科,好考你present點唔俾人食住,經常要同唔同人夾嘢,大把paper work要做
點present個design present得好,分分鐘重要過你計得準唔準
Q 呢行既workload如何 如果準時收工廿幾k差唔多啦

A:
如果你係consultant:
見習/助理工程師要打埋PM/director個份點解啊, 因為中標價太平, 邊有可能afford到比你有人guide住去逐個step做
見習/助理工程師人工夠平做咩都得 簽埋名都係咁啦
咁既環境你想幾點可以收工

如果你係contractor:
返工帶埋老母是常識吧 上家下家都可以瘋狂屌你, 屌完又重做, 一大堆abortive work
做site就更加係physically辛苦 工時同體力都係問題

Q. 我係準備揀JUPAS既DSE生, 如果成績中等除左工程仲有咩選擇

A 中上的話: Poly三寶幫到你起薪近30k 一定唔駛OT 無壓力包上到7皮
再高者三大BBA都可以考慮

中下的話: 讀non三大既BBA, accounting, nursing無degree都可以起薪34k,
仲有紀律部隊同政府2A3O位等等....呢d讀咩科都唔怕
IT如果行岩track亦都大把工種可以做, 出國發展又得
醫院管理局
- 明愛醫院普通科
護士學校
- 伊利沙伯醫院普
通科護士學校
- 屯門醫院普通科
護士學校

電話:
2300 6300/
2300 6400/
2300 6500

護理學高級文憑
(3年)
RN 英文達3級;及
數學、通識及物理/化學/生物/組合科學/綜合科學達2級
$84,000 6月25日至
7月13日

http://student.hk/site/?q=article/2700
學費仲平過你岸鳩鳩去8大讀UGC
中小學教師人工一覽:

Q: 有無Ching詳盡啲分析下To值唔值得做同對比考牌。
對於有大學Degree黎講。[/quote]日
假設professional/management route最終目標係政府engineer/client,
technical route就係政府/大機構做technical officer

A: 考慮因素:

1. 性別: 女既話博professional route/management route輕鬆好多
2. Academic background: 外國神U/本地大U(HKU/UST)正途出黎行Professional route 有幫助; 睇first degree多, Master就幫助一般唔好信master洗底論, 最多係可以幫你考牌.
3. 個人係咪presentable?有無business sense? 兩文三語聽講讀寫見唔見得人? 是但一樣唔得都唔好行professional route

如果你對工程既capability/interest只限於9成外間人諗既計數畫圖, 咁professional route係絕對唔岩你...
要做個搵到咁下錢既professional engineer 同你讀bba搵ibank工難度差唔多..正如點解咁多bba最後去左做sales 你地明的.
用戶名稱好似太長 分享:

根本太多人睇錢唔講心,工程又難又chur冇心點做落去,快手轉政府工轉行唔好拖埋啲有心做既人一齊做爛市啦 前面巴打講得好岩,工程根本應該係精英化既行業。冇興趣冇心真係唔好入行

根本成行人都自甘墮落
唔好講到咁大偉大
做為唔為錢咁為咩?
咁講興趣唔做義工?

問題係個頭一爛左
係返唔到轉頭
成個氣氛差曬

其實唔係政府人工高
而係私人市場由上至下都係鳩黎
人工加幅追唔上成個發展市場
樓價同租金可以加到仆街
幫手起既有冇加返咁多? 無!

因為老闆 同股東一定係自私
賺到盡 減低付出
因為你唔係外觀野
一定俾人睇唔起

你又為左bid得中單野
而要低價 甚至賤價去中

咁顧問邊有肉食?
一單講緊海x戀咁大既job
顧問執到一球已經好叻仔

大判3沙有錢賺
係因為可以過河濕腳 又有VO CLAIM
顧問有得claim都已經執到
Fresh charter 10幾年都係抗通脹價
政府有制度去加

上面都講左
To/sto人工仲多過出面team leader

根本唔係精唔精英化
而係成行都作賤自己

我三大畢業都要爭入AI/ICOW
講緊大把人都ugc grad 一係master

上面講左咩自己諗
其他主要討論post:

做咗6年工程狗的心得
https://lih.kg/1113558

千萬不要選擇土木工程
https://lih.kg/1112918

[前途/錢途分析] + [勸世] - 工程仔 final year/non-final year 搵工攻略
https://lih.kg/cxguRS

(Civil)三張野考番TO好冇
https://lih.kg/1115758

千!祈!唔!好!做!工!程!!!
https://lih.kg/HMQfvU
上post已1001
咁都開到2
依行都痴撚線
如果5年升到STO又有ot篤好似可以搏下
好過consultant 40歲俾人炒
反而想知點解係係呢啲時侯先會有啲咁嘅post而平時無
mech仔留名
你反而應該用呢個當年舊post做template
好高質
就係咁痴線先講極都唔完.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞