大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
劉明
認同
但依行要大量垃圾壓低個價投標
一間公司可以一半人都係fg
以專業黎講其實真係好唔健康
入唔到大公司真係唔知點搞好
我Mech出身 最後輾轉係細公司contractor度做AE 20k
Client係電力公司 做係好做嘅 個人都鍾意
不過諗到長遠都真係唔知要點打算
識人

識你老鼠

你自己屌撚完人簽個名 開下會就係工作
我講番事實出黎就屌番人想涼下冷氣訓下覺
你條撚屌講撚晒啦
一句講資本市場搵唔到錢係你廢
End topic
比你呢d人做官呢個世界就死得
肯定取消晒所有福利
你可以屌班窮撚廢無資格接受醫療
Cut晒醫療budget
你呢d人將咩都推向極端 偷換概念
明明讀其他科出路大部分好d
一定要舉extreme case證明自己
成班工程狗唔願面對自己係垃圾嘅事實
當你見到成班asso仔走後門入返大學,你就知依行冇得救啲asso仔真係A-Z都未識
最top要同最top比較
Gbus有人22歲出黎比ibank請左
25歲年薪已經過百萬
無唔面對自己唔係叻人事實
問題係其他科一樣有大把唔係叻人好pay過我地
例如呢?
做個小學老師都咁撚高人工,香港真係痴撚線
小學老師
護士
True 今次我認同
我都覺得小學老師人工太高,對教中學嗰啲好唔公平
想轉行
但又唔知有咩好做
呢行收入同付出唔成正比

我冇再做呢行都係咁講

你講得咁好咁正能量

你做緊咩position呀?
我覺得civil structure 繼續做就唔錯
起碼考牌較易同埋人工都唔錯
BS就真係諗真小小
BS條路比civil structure 難行好多
錢途都無咁好
歡迎補充

利申:前電氣仔
Hide Blocked User - 白玉蜜柑

大家唔好晒氣同隻電工狗認真
Show Blocked User - 沈門綠燈俠
人地識人啊,識人啊,識uncle定auntie啦可能一定唔係佢自己但
係自己做呢行搵到錢既咪講出黎分享
外行人講風涼話真係咪撚同佢認真浪費時間, 可能根本degree都無個.
如果你grad左無耐仲黎得切。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞