大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
咁咪好囉,中港一體化,做大陸人啦你!
你轉左咩科?
所以我既做法係逃亡到外國,而非轉行
去外國讀master
台灣美國南韓日本
現在連南韓人都睇唔起香港了
現為18k
最簡單: 去美國讀PhD之後留低
仲衰過南韓台灣
老實唔覺咩兩電一鐵有幾好幾多
人工唔多好多
鐵果d人依家更加無鐵起鳥獸散走既走炒既炒

為錢可能入無良地產商易搵d
但要做仆街

其實做官都好多位要做仆街
除非派做d褶位

簡單d講無party係好做
Intelligent transportation systems既核心點都未輪到civil主導,根本係EE野黎
但係黎到香港都會係civil engineer in charge

E&M就更加唔駛諗,bse地位點相信大家心照,所以做building唔做architect就等同0 credit,永遠只有出事既時候structe bse先會廣為人知

同埋所謂smart building,我作為一個普通市民根本feel唔到香港有喺呢方面有咩野做左出黎

bse喺construction黎講已經算係幾high tech relevant,黎到香港都係變返玩low tech
咁講啦, utility/正苦工普遍來講壓力都低過做consultant, main con, sub con(唔計博盡升職上位果班)。最好應該系正苦,好多同事都密謀轉正苦。
相對私人來講,最少你可以有返life 。
同埋呢d工,你系算系食物鏈的高層,點都好過做consultant俾人上下夾攻。

仲有就係,我以前最頂唔順系追FSD/WSD/CLP批submission,追到死狗咁款,做私人住宅/商廈成日俾人屌話再唔批就穿期,但呢堆野根本好似唔系自己控制之內。最慘系份野系個junior做,他大佬唔睇做過d咩野就照入(or真廢),俾人reject左,你做PE就硬食曬。依家唔使搞呢堆,心情都舒暢好多。
你做bs做政府冇咁多古靈精怪野
做civil run project要日日鬥踢波同預上區俾人屌
做過
好同意巴打講
consultant 真係好惡做
完埋個SCHEME 再捱2年
即係用左5年時間
最快 27 28歲
根本一定唔會再轉行
成本太高 可以轉咩 BIG 4 再黎過你咁心咩
MT 唔會請太大年紀
要轉頭1-2年要轉行走人 唔係成本太大
true 除非考政府
做官未必好做
但人工一定好PAY
工程師收醫生人工
個個都掩住半邊笑緊
其實講完都無用
你唔入行 大把人入行做
年年一車車Grad E 車入公司
起碼起到黎人工唔錯又叫做專業人士
但CHARTERED 加得千幾二千又係3皮
Civil 係依個價
BS低少少
但如果無牌好難再升上去
連Civil都dead左,你話呢?
香港做金融銀行 準時收工 人工都高過你班工程狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞