大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
BS GRAD (如果唔計MECH EE GRAD果班)同CIVIL差好遠,
BS少好多畢業生。
外國BSE唔會專請BSE,因為BSE唔算係一種獨立既專業
同多唔多畢業生無關
香港死症同大陸一樣,專業分得太細,又鐘意將呢啲野獨立搞個bachelor degree,大陸人已經屌緊呢個問題
宜家咁多engine都係由4大engine變出黎,chemical civil electrical(當然係講緊美式electrical)同埋mechanical
而BSE充其量只係mechanical下既一個subfield
1.咁你要問下政府同地產商點解淨係識夾埋hold住啲地。唔好唔記得當年係有科技巨頭想喺香港起廠,結果政府ban左,你又可以問下佢地咩原因。

2.你見到高科技產業發達既地方(e.g. 美中日韓台etc.)會唔會建造業發達到好似香港咁?睇真啲,香港宜家係建造業霸權。當年英國佬叫做方便運錢返英國,project sum又夠大,而且低風險高回報門檻低,宜家支共對香港都係用返同一樣玩法。當年英治時期先逼走傳統製造業,之後再逼走埋高科技產業,00年IT又咁岩自爆,呢一切都創造哂有利建造業霸權既條件。英國已經受緊呢種逼走工業既苦果,香港遲早步英國後塵。
人工可能係,但係建造業同金融業喺香港都擁有霸權式地位,係咁椅上HKIE睇一睇council入面係咩人就大概知咩事
大學生做工程悔終生
飛紙仔
有EMAIL 都偷笑
Ive仔入政府做ai acw好過大部分做唔到eng既大學生
紀律部隊is waiting u
on9
bse 唔熟
civil 大把人chartered 左唔夠4雞
講緊大判
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞