大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
點只咁小

係咁多年黎都無乜點加
個價開到 幾低都大把人做,點解仲要加你唔做大把人做俾嘢你學仲咁多要求
有無Tech Base R&D 前輩都分享下
CTA優先,之後輪到做Consultant嘅。
做過佢地department嘅job,加分。
如果係靚女,又贏一半。
男嘅同Contractor出身就陪跑算啦。
做緊R&D
我公司主要做oem,大陸有廠
歐洲有長期合作開既公司俾product我地生產
做落會覺得d project 好悶,
d圖畫落隻隻差唔多,
同埋主要design個客都定左,
到我地手都淨係改少少野,
真係要用腦design 既成份好少。
有時要返下大陸睇廠,
但都係即日來回。
人工方面少過building好多,
但係工時短,一至五,9-6

做左兩年,
想搵工轉返building果方面,
但係入左依個post,
個個都睇淡前景,
好迷茫
趁而家有時間講左幾句...

好多人會話你班人係咪想擾敵, 立心不良, 唔想咁多人入行爭飯食.

我想講你細心追晒呢兩個post就會知我自己同好多前輩都係呢行入面做左5-10年既engineers...可能係fresh charter可能係C+幾, 唔敢講我地係咩old seafood見過晒香港建造界既風浪, 但至少我地呢代真係見證左建造界輝煌個幾年(2012-2014)到寒潮(2015開始)係墮落得幾快.輝煌係講緊將呢行由2000年代低水拉返上黎, 人工每年可能有10% up加幅; 但無耐後既寒潮係講緊Aedas, AECOM同arup同爭相炒人同埋凍薪...成行都知係炒緊三位數字既人唔係個別例子.

所以!! 所以我地先想話你地聽唔好比呢個睇落好似唔錯既起薪呃入行

坦白講你地係要入行的話,對我地真係唔會有咩影響. 無論我地成功轉左行, 定係仲留係呢行做中層/高層狗, 到你地入行落site考牌個陣我地都講緊係10年經驗左右; 事實上, say可能最後你地做爛左個市, grad e人工到時被市場調節到15,6k, 對我地run project可能仲有利......人滿為患既結果就係你地叫價都無用, 我同一個價錢輕搵到第個graduate/assitant做.

只係講緊成個市場已經好唔健康, 你無咩特別理由要同你d同學攬炒啊. 記住出路有好多, 唔好因為做既工種同first degree不同而覺得浪費. 人生流流長你地要做40年野, 咁既想法係好愚蠢!...

至於堅持係要話我地打手擾敵個面攪屎棍我自己已block晒, 都係個句大家讀工程應該基本邏輯判斷唔會太差, 做唔做呢行都好獨立思考好緊要
有無Tech Base R&D 前輩都分享下
做緊R&D
我公司主要做oem,大陸有廠
歐洲有長期合作開既公司俾product我地生產
做落會覺得d project 好悶,
d圖畫落隻隻差唔多,
同埋主要design個客都定左,
到我地手都淨係改少少野,
真係要用腦design 既成份好少。
有時要返下大陸睇廠,
但都係即日來回。
人工方面少過building好多,
但係工時短,一至五,9-6

做左兩年,
想搵工轉返building果方面,
但係入左依個post,
個個都睇淡前景,
好迷茫

呢個叫正常工時 唔係工時短
五天工作 9-6係好撚基本
唔撚明點解間間工程公司都咁撚閪
巴打放開幾點工?
利申 物管工程 放6
依個post個個講到做工程要日日ot,
星期六日都要返,
咁我咪算短囉
TO夠晒食玩旅遊啦
不過都係買唔到樓
你對連登大學牛用心良苦無用架
佢地一係話你擾敵 一係就曬命
再黎就問你轉去邊好
轉去邊好關人鬼事咩
一句講曬 無client gov 2電1鐵 offer 就唔好入行
係都要入行就後果自負
條路自己揀 仆街唔好喊
我黎緊做個間係optoelectronics/rf
主要做data transmission products
黎緊好多iot/big data related嘅product lines,希望好景啲
其實應該係中學生唔應該讀工程

而唔係讀緊工程既大學生唔應該入行做工程
TO有公屋居屋拎
真係入唔到client 就轉行啦, 就算俾你入左去做client (非2電一鐵), 如果係發展商就可以入, 都仲有機會俾你去讀返個real estate master, 之後internal transfer 去其他無咁technical 的部門做/升職用..........
至於一些非發展商的client 位, 例如大家樂/電車公司/食品廠果D In-house BS engineer, 發展空間都係麻麻..........係勝在夠hea 去俾你有時間去prep 政府工/進修其他行頭的科去轉行。
日後轉行做data scientist 都得.......但你programming 要勁
你講的經歷, 小弟都經歷過70%, 無你咁誇, 要OT O 到去10點11點, 但8-9點都走唔甩...........試過有時業主為左趕個期, 就唔理37 二十一, 都唔等BEC 去批, 就叫裝修佬入場, 如果隻盤BEC 文件唔批, 出唔到CC, 要重新驗, 咁就真係好大獲........
去到TO point頂有housing應該都上到,成5皮,唔駛升都夠

我都係志在積下陰德。
why not both?
入左工程的學生都好應該多方向增值自己,增加自己從事其他工種機會,而唔係放棄自己鎖死出路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞