大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
如果consultant contractor firm要強制跟政府pay scale出糧,我相信起碼有一大半要摺埋,因為依家個規矩就係價低者得接政府job,而政府job可以話係私人公司嘅生命線,所以佢地只能夠靠榨壓中低層員工去保持盈利

所以價低者得就成為左呢行致命傷
不停loop
咁既行業點會有好出路
政府job跟pay scale 出糧姐
私人job仲可以係價低者得
所以tech based係新出路
R&D, product/application design
私人工鬥低賤
多得啲垃圾頂爛市
同埋一聽到讀完書可以做番engine
起薪又唔錯
個人會安心喲
危機感都無咁大
大把city/ou/poly bba 入big4
之後career path都唔錯
好多讀hku engine 個分都唔錯
佢地夠分揀nursing 讀
Yes
改design claim 唔到傢啦,睇d老細要去到真係重出份tender(講緊係例如由residential 轉commercial 先claim 到啦)
睇tender brief 啦
鬼知你份contract點寫咩
但係佢依家開價已經俾21k我wo
係,呢個就係建築界做狗既原因之一
則師都係,改少少又收,下次咪冇你份做,一切都係地產商既問題啦,同埋d consultant 鬥做爛市
呢個唔止係建築界問題
就算簡單一張海報設計收兩千蚊
過客都唔會知道改設計係幾繁複

當然建築界獨有嘅一個問題就係
改設計係則師角度可能好簡單
將啲房掉位個cad手五分鐘就搞掂
但下家結構機電可能要改幾日
practical/technical skills弱,即係質素唔好
啲courses大家都係咁讀,dse分數差唔多,智力分野唔顯著,點解最後實力會咁懸殊,FYP Award Nominations 個班人可以近乎由零開始整舊嘢出黎同commercial product差少少,但好多組成pat屎仲分分鐘係買個solution扮嘢
我諗其實心態上嘅分別,更多嘅人只係覺得工程係degree 避寒中心,無真正了解過工程做緊乜、係香港嘅定位係乜,入到去怨個樣怨依樣
我地揀jupas個年代hku nursing仲低過工程,
痴線 中曬point
E個post早幾年出我就唔矖搞成今日禁
其實mech仔係咪多數去行返bs/envr之類

好少人行到純mech?

香港地多唔多r&d或者product design做

我見product design要返大陸跟廠又唔係好想返去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞