大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
third hon 好似考唔到牌, 轉行啦
HKU 相對已經無UST engine 咁chur, 問題係HK engineering 個syllabus 讀左好多core 科, 又多無謂科, 搞到D 學生忙到死都無時間去train 一D non-textbook/degree 以外的personal enrichment skills, 唔似BA/social science/BBA 等的學科, 相對地比較hea........

老實講, 個人覺得industrial training 係廢的.......學埋D 十世都唔L 用/唔實用的內容/skills, 出黎做野呢D 知識無競爭力。
Yup
Arup 唔太熟,淨係知班細既畫bim畫到嘔
好易自爆傢喎,只能話唔太熟消防
咁即係轉咗邊行
教育
Stem定教書
唔想自爆
睇哂成篇嘢,覺得你係度純粹發洩對工程系嘅不滿,有啲over咗其實起步點根本就係香港職業/產業失衡同職場文化嘅問題,令到工程系對比其他學系有某方面嘅劣勢而唔係工程行業本質嘅問題

調返轉諗,點解外國有名大學嘅工程系學生可以得閒玩party食女,課程有啲甚至更深佢地成績都keep到?因為工程系學生入讀得嘅都係考試好高分個一批

相反香港嘅學生就普遍頹毒摺讀,會唔會係因爲根本一開始嘅入生質素個度出現問題,要記得香港工程系學生收分只係22-26,有啲甚至更低 高分嘅人都普遍唔會選擇入讀工程,所以咁多人覺得好辛苦,誇張到連做運動/gym都無時間

劣幣本身就係集中咗係工程/科學系咁就理所當然連軟實力都畀其他學系領先啦
我都想做
師兄 想請教計唔計到 TO而家入重有無得升?
WSD 或者HYD
幫手計埋Housing
mech仔如果返大陸做product design會唔會好d
唔會, 大部份都係死路, 你想唔想做4年都無20K 一個月先?想就去吧!
Hkie BS考牌攻略
1. 識人
2. 政府
3. 大project 經驗多 識晒bs野 做consultant
加埋撞手神

當你行3果條路
你要捱番大約at least 6-8年consultant
=完scheme + 4-6年consultant 經驗

依8年 OT多 人工會比出面差
做的project scale 要係有咁上下大的
同埋入左去最好跟冷氣或者電氣
依2範較易charter
最好花十幾廿萬補個master
咁就有機會charter到

入到去interview 你睇下佢會問你乜野題目
考官一定經驗多過你
要玩野整古你其實唔難
所以要撞下手神
其實香港職業/產業失衡同職場文化嘅問題 其他巴打都已經講咗好多

我諗冇任何數據可以證明到外國有名大學嘅工程系學生係可以經常玩party食女 就算你講嘅係真 咁呢啲有名大學其他系嘅學生應該玩得更勁

"劣幣本身就係集中咗係工程/科學系咁就理所當然連軟實力都畀其他學系領先啦"
的確係咁 但係咪中六讀書普通加頹毒柒就代表喺未來四年冇資格去進步? 絕對唔係 但如果入工程 俾個課程綁手綁腳就真係連改善軟實力嘅機會都失去埋 呢樣就係我想講嘅野 既然辛苦得黎 女又冇 前途又唔係好 咁點解唔讀乞食科 再用啲時間social prep interview 做幫辦 eo 入大公司做gt 就算入唔到 都叫玩咗四年

我諗工程嘅課程本身客觀地係比唔少科複雜辛苦沉悶 無論學生係點都改變唔到呢個事實 絕對唔係因為啲學生廢所以個科程先難

一入大學都知劣幣本身就係集中咗係工程/科學系 理所當然地 軟實力都畀其他學系領先 但我諗好多人都冇諗過俾工程困撚著 軟實力嘅差距四年間係會擴大咗咁多 俾佢困四年甚至連未來事業嘅選擇都冇埋 被逼成世人繼續頹毒柒落去
lm
buy你嘅講法多
本身不是top tier大學生,唔代表唔deserve力爭上游過更好生活嘅機會。
所以呢種勸世post先要存在.
一個大問題就係啲人當左Engine 係水泡科,入唔到心儀果科就諗住入engine 收分低又專業

而係engine 入面既人危機感通常都偏低,啲原因上面巴打都講左,課程難同繁重,個department好似結界咁

點知出到黎理想同現實差勁遠,於是好多問題出現/後悔

反觀BBA 就算你當左水泡入去,你都會比個競爭氛圍push 到有多啲危機感,最低限度都知道自己要諗下將來career 要做咩,點plan好啲,亦都多啲時間

問題根源就係收分同收既人數令呢科比人誤以為係水泡科,特別係for毒撚。而呢科,係香港而言,實在唔具備作為general科/水泡科應有既條件。

香港中學生同大學課程既接軌都幾差下唔多講,真正勁人應該未放榜就諗好有咩選擇

而要盲住揀水泡既話揀BBA 之類一定更好 歸根究底就係啲中學生人生規劃真係差啲,唔知頭唔知路就入engine

雖然我一直都唔太同意大家一直不論好醜叫晒所有FG唔好入行,但係有呢啲post 嚇走啲中學生/冇危機感既大學生都係好事。
奉指?
大部分我地舉出黎比較既例子係差唔多分數
知唔知點解佢地待遇好過工程狗咁多
因為政府整左個薪酬表限定左佢地人工囉
教師 護士
全部跟政府人工
點會低得去邊
你估真你靠你d傻鳩軟實力咩
你試下教師唔跟point 由得私人市場定價
至少減一半人工
加埋重點最慘工程好多野唔駛工程師做
唔同醫生 護士
打支針都要有資格
咪請晒班低學歷頂當市
做政府TO啲定係client (非政府兩電一鐵AA)GE好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞