大學畢業生為何不應從事工程 - Q&A 合集 - (2)

1001 回覆
84 Like 9 Dislike
恭喜師兄 月入十萬 仲返黎勸世
以前讀書每個暑假都做trainee

Contractor同Consultant都做過

發覺個行業真係好唔健康

由其是contractor有啲senior真係有精神病咁

又要返六日

所以畢業後決心轉行
借問聲 如果為興趣想part time讀個civil eng diploma香港邊度有得讀
為興趣建議你自己上網睇notes
civil個面, 巴打呢?
個個有你咁高瞻遠矚就好.
近排offer潮, 幾間大干收都有高層離場去政府做E.
grad後兩年都可以報
但好似我同子彈巴/Z字頭呢D 己經無可能
唔會consider
真係唔明做工程師要求咁高

學歷高,讀完大學要工作經驗再考牌

好難一take pass

工作時間長

人事又複雜

喺香港做比外國做付出更多

例如揸車又要屋企樓下有車位

冇車揸放工搭地鐵又會比人白眼(污糟同臭)

就算唔嫌人工少

都怕去到中年俾人雞左

到時先轉行又唔知做到啲乜

做小生意?

做慣大工程嘅人又睇唔起做小型工程

所以唔明大學生要做啲咁嘅傻事去用一生時間幫人做白手套
真心BS係仲大獲過civil
及早離場 加油
咁快開到二,留名先,可解答e&m consultant fresh grad 問題
mep consultant邊間學到最多嘢
學野好睇你跟邊個.
好多資料其實唔難明白, 你有心既阿Sir講一兩句你自己上網找好多有用既野.
不過好既阿Sir唔易找. 唔推你出去受靶已經算係咁
想問巴打如果做 十仔 易唔易跳番出consultant
因為最終目標想考牌 但係成績太廢 冇咩收銀肯請
利申 ust Mech 垃圾 黎緊FG
係有少少難,因為一定會比人query 你工作經驗唔同,要比其他人show 到更多既實力先說服到人,or 有人介紹
大既consultant, 你學到technical d既design 同畫圖,細既consultant 你學到既係開會run job, 因為佢地grad e 都要去run job
工程界consultant有好多細公司
大consultant就推D GE/AE出去開會

見過細公司係director出來開會
(次次都係個director 自己一個來,
下面有冇人真係唔知)

搞到追圖都要打俾個director追

不過咁多細公司/蚊型公司
可想而知,賤價搶job個情況幾咁common
大con 班大粒佬上去咪又俾阿sir捽,搵班細既去出去頂不知幾爽,講得好聽俾機會你跟同學野,又唔洗俾人問到口啞啞有條𡃁俾你即場射9佢tim
arup mep算唔算伏?
介唔介意講下做邊行生意?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞