撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
以我所知,恆生又或者D細行都會做
請教一下咩叫CD/DVD契?

強心針已打, 謝謝
就咁填就可以啦,唔洗要咩證明比銀行架
白居二可以做到9成,自報入息就可以,唔洗壓測
一般計算係用30-樓齡去決定年期,但而家20年樓下既樓,銀行都有機會可以做足9成同25年,間間行唔同做法,有d上限為18-19年
可能有好多巴打唔知咩dvd契/cd契係咩一回事,借呢條問題解釋比大家聽:
dvd契/cd契即是指部份既舊樓由於佢地D契約文件太多,可能有成3,4個箱咁多既paper,所以會將D野燒成dvd/cd以方便之用,呢D就叫dvd契/cd契
契約文件太多 <- 唔明

一間屋買賣唔係只係對上一業主有既樓契? 係會一直追索到新樓時既契嗎?

冇咩呢方面知識,唔好見笑
只有 d 客o既銀行匯款
銀行會有 pdf 版匯款通知書
另外有 d 客用 PayPal 俾錢, email 有記錄
無喇
單位所有曾經持有人嘅資料都會有齊,轉過愈多手,文件愈厚
博士你好 想問幾個問題
如果抽中新樓樓花470萬
1.比2成首期借銀行同mc難唔難批?2人加埋收入得39k
2.正價係500萬 即供價係470萬 咁借按揭銀行係用即供價去計壓力測試?
3.成功抽中先去搵銀行會唔會太遲?
4.想問按揭係咪直接入銀行排隊問就得?
5.新樓樓花可以做30年按揭?
6.樓花同現樓做按揭計法係咪一樣?

唔該巴打
Hi 博士,

我而家層樓超過1000萬,做左5成按,之前問過,如果買第二層超過1000萬既樓就只可以做4成按揭,咁如果我買埋第二層樓之後,第一層樓想做轉按,咁可以借返5成定係降至4成呢?

謝謝!

呢排大約要幾耐?
同巴打一樣hsbc又係4月6交form,未有任何消息
9號交 好緊張
想同女朋友結婚用屋企人綠表買居屋一齊住,問親戚借加儲蓄總共借到約一百萬首期,同女朋友收入加埋有36000左右,父母都冇收入,但啲居屋多數好舊,好似話借唔到咁多還款期,但又唔識計,唔知點好
相見好,同住難,巴打唸清楚
居屋既年期就最多供25年,一手既就可以做足95%同25年
而二手居屋就要政府擔保期仲有幾多年而去定
銀行計法係當層樓擔保期完左之後,按揭餘額要低過樓價6成先可以批足95%同25年。
穩定入息
HKID
地址證明
有公司信
3個月既銀行月結單(支票出糧)

想問有以上資料 600萬樓 借唔借到6成
我想問下信貸評級對按揭有無好大影響,使唔使check左先?
請問房協新樓係咪改左政府會擔保,一定借到9成?謝師兄
現有
供左兩年嘅樓升到570萬 供淨260
睇中大埔樓花即價360萬

我本身按揭嗰度係加埋媽咪落去做擔保
如果我用老婆個名買大埔嗰度 係唔係可以做九成按揭 但係老婆人工比較低 如果我做埋佢擔保人會點樣計數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞