撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
謝謝解答

咁如果二手盤係咪即係基本上銀行唔會做到二按?
下,有冇咩辦法攪得掂?
銀行有做2按?
咁你要佢擔保d 咩
你記得我好開心,我去大貓同中銀問,四百萬樓,壓測話會睇埋佣金同津貼,唔係剩睇底薪,亂咁答玩9我
唔係,真係買左間人地住緊間公屋(即係屯門山景良景個d邨),2手市場買的,因為樓價平居屋好多,不過你當佢居屋就得
多謝巴打解答唯有盡催銀行啦
我想做8成按 係咪普遍人都做臨約後個半月內完成交易我計計下銀行又2個幾星期批按揭 又要過按保公司 比較擔心唔夠時間
我用我老豆張綠表買房協樓(無政府擔保),我做擔保人,做唔做到8成?
我想問下, 我係自僱 (freelance 接 job)
唔使交稅, 無開公司
可以點樣借錢
如果想做9成按 女朋友單名申請 我做擔保 未結婚
你意思咁樣會比較難批? 即係最好拿拿簽左字之後先申請?
兄弟我爬哂文,你都無提過佣金同津貼...
做咩無啦啦屌鬼我搞到我極冤枉...

如果你係有佣既,MC做法是:
- 計佣金,最多只做8成,睇近6個月平均
- 唔計佣,睇底薪,最多9成,最近3個月即可

我次次答野都係盡力考究過,務求提供最真實既料比大家架 你又唔講清楚情況,我比唔到多啲意見麻...
哎呀,我唔係罵你,我罵銀行職員亂咁答我九成可以睇佣,我睇多次自己回覆,原來冇左代名詞,令你唔誤會,對唔住,
兄弟打字衰,你唔好誤會,
我買左300萬單支上車先
你答我話過到壓測,我已經好開心
[url]經紀同銀行都話個半月係norm 搞到好似得我好緊張批唔切咁 又講到如果要求2個月 業主未必肯
但都係照叫左2個月先 唔想到時先黎煩[/url]
想請教下轉按去邊到做好?
搵agent定直接去銀行?
第一次做唔太清楚
dr 麻煩得閒答一答。謝。
想問下計數問題

假設樓價X (600萬以下)借80%
銀行借60% , 按保借多20%

銀行回贈= X * 60% * 2.1%
中介回贈= X * 80% * 0.25%
按保費= X * 80% * 2.15%

綠色部份點計?扣左銀行回贈先?定係加左按保費先?
博士 有邊幾間銀行做 CD/ DVD 契
同問。如果未婚夫妻關係, 需唔需要有咩去證明比銀行睇? 定係申請表上填關係就ok?
想做轉按,大貓估價高幾他成球,其他會唔會估到價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞