撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
建議你下載個置業計算機app
美聯個網都有得計
自己計下數,幾多夠過
再爬下文
穩定同非穩定收入又唔同計法
屋企人有按揭係身又唔同計法
因為計過數都夠既
屋企人無按揭同埋兩個都穩定收入
咁無問題啦, 身上無負債, 無分期卡數果D
TU靚仔
齊哂資料( 糧單, 稅單 果D)
十拿九穩
HKMC多過1年樓花唔做 (佢話)
少過一年多數無問題

跑步銀行好似唔係hkmc
好既唔該晒你
因為有時怕有無咩唔清楚唔知
你好!樓主。
我一向同家人在藍田住。本人年入$74萬,公營機構工作,收入穩定。今年2月買入淘大花園兩房375呎,$590萬,打算自己住多d自由,8成樓按,25年期,HKMC,中銀做按。剛在4月中收樓,現在裝修中,5月中開始還樓按。但母親上星期確診cancer,所以現在不方便搬出去住,要照顧她。
我現在正考慮如何處理新居,我月供$2萬,以我月入$5至6萬不成問題。我也有$80-$100萬流動資金,可作還按揭,原本想來買股票收息。
1. 最理想放租,但有HKMC按保,若現在退保,頭一年HKMC和中銀有罰息期,要到第二年才可免罰還多些貸款到5、6成按揭退保。
2. 若空置一年過罰息期,有些浪費,因為全新裝修,而且不知道空置單位(不是自住),對HKMC,和中銀按揭有無問題,要不要向他們申報。因為空置單位也不受住宅保險保障。
3. 想以較低租金借住給朋友或親戚,幫忙看屋一年,若只簽借住協議,不打釐印,但會申報收入交稅,請問有無問題。HKMC會否check釐印?
請問HKMC如何抽查?若空置,我只可提供沒有費用既水電煤單,而且是空置,不是自住,要如何寫聲明。
請樓主賜敎如何做最好。謝謝你!
唔洗
你係親戚公司到出票糧冇問題,但記得要留票底,供返mpf,要齊公司信、糧單,如果你上HKMC既話要6個月料,有呢到D料既話都做到按揭。
計過條數冇問題,計埋壓測都輕鬆過啦
樓花做唔做到有時都係睇MC同銀行夾唔夾到,一年內都做到多數冇問題
你靚料銀行仆過嚟同你做啦
1)大把人都會咁做,好多時就咁睇帳面上係供貴左,但rebate條數可以cover返利息同轉按支出
2)你原本咩plan先??
如果我買6m樓做8成按,入息夠但係在香港航空做,銀行會唔會驚我隨時失業按唔足?
博士你好,

想問現有按揭係有擔保人,因為個時收入不夠
但呢幾年加咗人工,已經唔需要擔保人都可以過到壓力測試
咁甩擔保人係唔係必須要轉按?
事關有機會黎緊要換樓,唔想轉按之後被新罰息期鎖住。

射射
博士我tg左你
意思係想問回贈個金額
唔係應該 4520000 * 0.6 * 2.1%?
有錯請更正
計6成係岩既,但唔係用貸款額計的,高成數按揭直接樓價6成再乘返回贈額2.3%就係個金額
正確
Btw 你個名中國古拳法
你地做一單有幾多佣金
你好博士

小弟有個關於8成按揭問題,我做開freelance有間無限公司出緊糧俾自己,上網研究左一排呢個方式好似好難批按揭。如果我入間公司做幾月,咁樣個按揭係咪會容易批到?另外我間公司係度影響大唔大呢?定還是繼續出糧俾自己都申請到?
原行都可以甩擔保人,但要一千蚊手續費,
用轉按既方式去甩又得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞