撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
我同另一半都係fg 九月先開工(已簽約)
已計過條數過壓測首期都無問題
有逼切需要買樓
有無可能係開工前造到按揭?
更正:係九月開工後即刻造按揭
因據我所知造按揭要半年收入證明
唔知呢樣有無得走棧
輕鬆啦,做9成借盡$360萬,5.375利計(壓測 + 3%),30年,月供款先2萬頭,夠哂過壓測,問題不大
反而要搵間平得嚟岩心水先難
唔該巴打
請問而家居屋恆生想原行轉按
知唔知做到幾多?
巴打 見有銀行寫擔保人需為直系親屬
但我同男友未結婚 諗住上其中一個名 另一個做擔保人 銀行受唔受呢
本身開左聯名戶口2-3年 可唔可當近親證明?

另外做按揭 可以print e-statement 作銀行出糧戶口月結單嗎?定係需要同銀行另外申請入息證明?
兩個都做督察?
政府工可能鬆D掛
您好呀巴打 我個case如下
如果想上大約550萬既樓 借盡8成 30年
本人紀律部隊 現二萬頭 需要搵擔保人
1. 老豆做冷氣工程 現50歲 月入約三萬(日薪計) 公屋戶主
呢個case一般還會批同埋會影響戶藉嗎

2. 女朋友 同為紀律部隊 二萬頭月薪
如何才符合未婚妻的條件作為擔保人
請問一下會否出現銀行批但mc唔批的情況?
若真的出現這種狀況而成交日將至,能否立刻向同一間銀行申請只造六成按揭,我有足球資金畀四成首期。謝謝解答
請問一下會否出現銀行批但mc唔批的情況?
若真的出現這種狀況而成交日將至,能否立刻向同一間銀行申請只造六成按揭,我有足資金畀四成首期。謝謝解答
原plan咩offer?
而家一舨做到P-2.75%,H+1.24%,2.1% rebate,如果轉行會有多D選擇既
冇架
講緊做6成都最少要出一次糧先有機會做到,高成數更加唔洗講啦
最快你都要十月先做到
想問我屋企人買左居屋,落左我名,但屋企人就黎退休
將來都係諗住靠我供樓,但我仲做緊炒散(黎緊會轉)咁按揭方面要點搞
冇問題,銀行係接受未婚夫婦視為近親關係,同銀行聲明就多數冇問題
如果上HKMC就會查得嚴D,HKMC係呢方面守得好嚴。
E-statement,見到autopay個D就可以架啦
老豆係自己開公司做定係打工?
自己公司就煩D,文件野要多D,稅單,銀行紀錄,財務報表呢D唔少得
審批都一般會比較嚴謹,如果你靚料多數都做到既
同埋唔會影響戶藉,你名買既話冇問題
至於女朋友個邊,你兩個人工合共4萬,借8成即是440萬,做30年,以5.375%利率計算(上升3%以通過壓測),月需還約$24,700,由於供款比率唔可以超過你地人工既6成,4萬既60%即是$24,000,差少少先過到壓測
未婚妻作為擔保人冇話要點先符合,最基本就要同銀行聲明定,同埋你做8成上MC佢會查你係咪真係近親關係,批唔批係睇佢地信唔信。
想問下朋友作為擔保人有冇問題?
多謝您詳細回覆先巴打
老豆個邊係打工 咁又得唔得呢?
女友個邊 所謂聲名係咪係咪寫封信之類 ?一般係咪都會批到
麻煩哂
樓主好有心 唔該晒 希望搞到
低息按揭要不要為回贈轉按? 希望Dr指點.

自住樓欠250萬差12年供完,2011年開始供,利息非常低(h+0.7,p=2.8),月供19xxx. 8年未轉過按,因為h按太低(比現時h+1.2少了半厘),1%回贈得不償失. 但近日h爆升,要轉p計利息,再加上回贈升至2.1%,有點想轉按賺回贈

現在樓升值,按5成可按450萬. 回贈有9萬幾,有mortgage link所以借多了的200萬利息可以打和. 我用按揭計算機計了一下如下(有錯請指出):
假設h維持1,轉按借450萬12年,其中200萬放mortgage link,其餘250萬的利息(比不轉按)多了大約8萬幾. 扣律師費差不多打和. 但如果3年後再轉再拿回贈會有賺吧?

請問我的case轉按拿回贈加套現放mortgagelink好,定按兵不動享受h+0.7低息,同埋回贈3年後不一定有? 上面計會贈同息差有錯嗎?

.
[樓市白痴問]
想買8.5M樓
而家係咪唔會有做到6成以外嘅按揭?
月供能力正路無問題

好多年無更新過樓市知識 脫哂節
請問如果300萬樓,樓齡36年,有𨋢
可唔可以九成,預左應該借廿年
壓測應該幾多錢?
屌自己問錯野,其實我係想問有冇9成做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞