撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
樓主想問下
之前買左層樓 5.7m
用左一按60%HSBC 30%發展商二按
之後如果層樓唔過6m 可唔可以轉按+MC做返80%?
想問下博士,呢個銀行offer算抵嗎?
H+1.23%,回贈係樓價6成的2.1%,thanks
你好

我想問按揭申請要提交d咩必須野比銀行,因為我係自僱人士(獨資),剛剛2018至2019年度我先有報稅,開左5年,報4萬個月。想問一下我係唔係只要提交以下嘅文件就可以了?

稅單(2018至2019)
損益表(要持牌會計師簽名)
Mpf 果張單
公司同個人銀行statement

感謝🙏🙏
同私樓玩法一樣
一般銀行都會用75/80 - 年齡/樓齡做最長還款期
媽媽做可能冇咩幫助,你如果收入高,其實可以擔保佢都得
應該都唔會,兩個星期咩都搞到啦
可以,冇問題,同banker夾。
博士,想請問下,如果用綠表買房協居屋(600萬以下,20幾年樓),銀行可批8成按揭嗎?可以加擔保人過壓測嗎?謝謝
「住宅發售計劃第二市場」下之「住宅發售計劃」及「資助出售房屋項目第二市場」
HKMC可提供高成數按揭保險,計算方法同私樓一樣。
可以加擔保人
想請問下

本身年頭按左比hsbc 而加想套多筆錢 但因為月供未過半年 係hsbc加按最快先7月中先可以開始申請做審批

如果呢個情況 今日開始搵其他銀行做轉按 會唔會快啲套到筆錢 還是錢到手既時間都係一樣
謝博士,請問如業主年齡約30,擔保人年齡約55,可否做到30年按?
如果抽中白表居屋,單身單位。
中獎人冇入息,仲可唔可以做按揭or 可唔可以買間樓?
(好似話冇入息證明就買唔到間樓,係咪真?)
再問多樣,屋企人可唔可以代為full paid 間樓?
唔該樓主巴打
就過罰息, 應唔應該轉按? 估左價補幾萬就可以變6成...
想問搵星之按揭, 同經agent 搵按揭介紹, 邊樣好d? 除左無cash rebate 之外, 星之按揭會唔會批得緊d ?
謝謝解答
唔係好明現金回贈個玩法係點
當480萬 現金回贈係6萬4
你又要拎左筆錢出黎先 佢之後又回贈返比你
咁同自己比自己有咩分別?
求博士解答
你想 = 借480 + 回6.4
實際 = 借473.6 + 回6.4

因為用盡左個loan size
金管局規定>1% cash rebate一定要喺loan size度扣番起
即係供款小左6.4?
可以,冇問題的
爆唔爆我唔知啦,但呢條例一定對經濟有影響囉
係到希望大家多d關心呢件事既發展
博士覆一覆tg?
唔該
巴打請問擔保人年齡會影響按揭年期嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞