撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
好緊張,4月6號交form了
大貓話復活節前應有結果

本身在大貓出糧,佢稅貸都預批70萬畀我,係咪即係tu應該唔差?

(有3張credit card 3張都十幾萬limit, 1張每月平均碌1千月月清,一張每月碌5000(payme)月月清,一張每月碌幾千至幾萬,月月清)

以前有借過ploan,期期準時還,上年8月清晒無任所ploan 在身

照你經驗睇tu是咪會都唔差?

同埋其實abcdef 都係叫算好既評分?
之前lp6 好似發展商同財仔合作出銀行一樣息30年?
睇你同業主deal, 我就9星期成交期
會爭取至少2個月
btw 如果meet唔到成交期 係咪會比人當撻訂
佢轉頭賣返同價都變賣貴10%
預批係耐d. 銀行本身都唔會同你急
我啱啱買左2021年初落成既樓盤...
成交價700萬, 宜家先比10%首期, 2021年初落成後再比剩俾90%
發展商話會提供高達20%既二按 (由發展商自己提供, 唔係外判)
我同我女朋友兩個收入加埋7萬2左右 (已扣除2人共3000蚊MPF供款), 女朋友係鐵飯碗工, 另外每個月有4千蚊housing, 我響私人公司做但係都係有穏定收入...

我地預計要借100萬二按 (樓價15%)
之前睇左好多新盤發展商二按唔批既新聞...
好擔心二按果度會出問題(雖然我地入息應該符合晒啲要求), 所以想諗定plan B
想問下萬一二按真係唔批, 重有咩地方可以低息供到二按? 宏亞?

同埋想問下如果我借二按, 想點樣影響一按銀行既批核? 係咪利率會無咁靚?
同埋我應該先申請二按定先申請一按?

Thx 巴打
樓主 近排搞按揭申請 好多問題 好苦惱
可唔可以add我tg 有幾個問題想問
tg AK3355

thanks
想問下買新樓前,需要先自己問銀行能否做到樓花按揭嗎?因樓花期都成兩年。謝謝你解答先
想問下白居二 買樓係咪都做到9成? 係咪自報入息就得?
同埋樓齡19年有冇影響?
唔該晒巴打
啱啱打去HSBC, 問佢有咩進展(6-APR交FORM)
佢話剛收到TU REPORT, 而家準備遞上去內部批核(因最近太多買賣上面塞車) 批核完會交去MC批, 叫我唔使擔心

想求定心針: 係咪佢咁答得我已拎到TU報告會遞上去批核, 基本上份TU 報告起碼唔差? 如果TU 報告一睇就好差佢係咪會審批都慳返OR 唔會咁口吻同我講呢?

概要:
借8成, 有車供ING, 壓測入息5萬就過到, 而家2人申報入息係7萬+
thanks 巴打
樓齡,人齡,壓測 都過到,而家等結果,有埋你個reply 都安心dd too
祝你也快快批出放下心頭石
想問下如果按揭 同 壓測
擔保人有病患,如癌症治療緊,成數會唔會受影響?
擔保人現時收緊4/5人工,計唔計入月入度?
獅子銀行按揭只送半年,但火險係一買買一年,請問兩年後如果我轉按至其他銀行,個火險仲有半年先到期,呢半年火險係咪仲有效,我仲使唔使重新買過呢半年火險,定係要點做?謝謝
而家銀行大塞車所以會耐左呀呢排
正常份TU拎得上去睇就係姐係份野過到正常門檻,但唔一定可以講實100%批硬比你,不過你個case應該冇咩問題啦
如果太差就會好似巴打咁講基本上都唔會交上去比人睇。
祝你成功
你咩都冇咁好難搞架喎
你自己有冇方法可以提供到收入證明呀?
留個tg比我/add我,我比D資料你睇睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞