撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
臨約
34230738 成日打黎唔出聲係咩事 大眾
基本上都批,你符合入息要求就可以了
因為而家銀行既plan都抵玩過你兩年前既plan架啦
而家好多行都行緊H+1.24% P-2.75,低息過你而家原plan
咁你轉按去其他行咪可以節省返D息
另外就係轉按可以拎cash rebate,好多間都上到2%或以上,2.3 - 2.4%都有,不過都係睇返邊間行,間間行都有高有低既
所以你先聽到D人成日都話兩年就轉一次就係咁解
thanks 巴打做銀行?
Hi 博士,

我而家層樓超過1000萬,做左5成按,之前問過,如果買第二層超過1000萬既樓就只可以做4成按揭,咁如果我買埋第二層樓之後,第一層樓又想做轉按,咁可以借返5成定係會降至4成呢?

謝謝!

博士你好
想請教下按保方面一次性支付較好定逐年供款?
唔係好清楚兩者所帶來嘅好壞
你好!
我同老婆每月90000入息,但係有銀行現金分期30萬、每月還緊7000,想問下600萬樓過唔過到壓測?
No la, 9期入息過晒壓測有凸...
月供19056
入息90000 x0.6=54000 -7000ploan=47000夠晒有凸啦
只可以做返4成,如果係用嚟放租會再減多1成
想問落agent 名,係咪會回贈1% 比佢?
我借$4.1M, 佢即賺4皮?!
攪掂啦,補埋文件等offer letter 有覺好瞓
想問如果買650萬樓可唔可以借MC,即係600萬嘅8成用MC加銀行plan,另外50萬自己搞掂?
一年通常咩時間銀行的按揭offer 最抵?
唔係
係直接4成首期
無入息證明嘅白表抽中居屋 請問係埋一定上到會
銀行係埋一定會批按揭
好似直接等佢a批到出來後,個金額如夠cover可直接轉去買b?
我層樓有親人a做擔保 (我+親人a)
由於親人a個人原因唔可以再做擔保
可唔可以中途加親人b做擔保?(我+親人b)

假設親人a b 同樣入息
可唔可以加我tg:@pizzabox傾下?thx
想問下如果同女朋友岩岩轉工
我返左新工半年,女友返左1個月
會唔會令銀行無咁有信心批?
另外如果想兩個夾埋一齊做壓測但唔會聯名
係唔係一定要高人工個個層樓個名歸佢,低人工個個做擔保人?
MC接唔接受報稅表申請按揭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞