撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
想問下Dr知唔知新樓D高成數按揭既批核準則?係咪同銀行一樣咁做壓測?

唔同盤有唔同玩法,發展商一按二按就可以唔洗跟金管局rules玩高成數按揭。
BTW你係諗住咩價位既樓先?
升左值緊係轉啦,如果上得返6成又唔洗抬錢上會,拎盡rebate又可以套錢,拉唔拉長就睇你自己財務情況決定
咁你想借幾多先個額?
想問如個有層樓 410萬,比50萬首期,
咁人工女友 $15750有雙糧 total 13個月
同男友 21785x 12個月,咁既情況過唔過到壓力測試
100-200 萬
現金有幾多係手?
巴打有冇TG? 應該有得做
博士
想問下恆常化OT 收入 及強積金是否都計算總收入去過壓力測試?thank you🙏🏻🙏🏻
博士,如果做銀行,做10成staff loan, 1%息,買600萬留下樓,自己再留2成首期放係ML 同staff account 收息,到時轉工拎返d錢岀黎轉按,去唔去得過?(當然知道想樓市跌要再保差價轉按). Thanks
我留TG. Thanks

https://t.me/fansssss
文件都係個D,銀行紀錄、公司糧單和稅單
如果你係以佣金收入為主
第一樣野最高只可以做8成
第二樣野如果做8成,銀行會以過去六個月或最多兩年之間既佣金收入去計平均值再打折計算。間間行對打折會有唔同做法,有D行可能只係會平均值六成;如果係6成的話,銀行有機會唔洗打折,會將過去六個月或兩年之間既佣金收入剔除最高同最低個月份,再計平均值。
普遍最基本6個月人工都一定要架
兩個人工合共約$38,800左右
夠過,410萬樓,50萬首期,即是借9成按揭360萬

360萬,30年,5.375%利率計算來過壓測,月供款需$20,150左右
以壓測供款比率55%,$38,800的55%是$21,340,過到有突了
想問借9成按揭,雙糧會不會計入落入息
博士你好

留tg 問野方便嗎
@snooze76

thanks
當然冇問題,拎rebate當然最好,拉長個期可以,個個月供得咁冇辛苦
可以計到呀,但合約要有寫明
我想買下,轉接係可以賺到現金回贈,
但係供款頭兩三年利息比其實係佔最多架喎,
咁供多咗嘅息計落條數咪冇乜點賺?
好多時就咁睇條數係會供多左利息,支出多左
但以現時銀行既現金回饋,係足夠你去抵銷返利息既支出
另外做轉按既時候,有好人都會因為層樓升左而順手加按
套出嚟既資金放入ML acc做對沖以抵銷按揭利息
到最尾條數你會發現係會有賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞