撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
唔難,行資產按揭,唔睇入息,最多樓價 25-40%~
祝你成功
老婆有無入息? 份入息夠唔夠過300萬個壓測?
如夠,用轉按甩你名,老婆一人上舊樓按揭,free 你名。

因唔free既,你想再做按揭時成數會減一成同減10%壓測比率。

如上面條件都滿足,你人工是夠過500萬8成按揭的,只差首期同雜費~
塔單一問, 咁無入息做加按, 息口 會唔會比入息人士差好遠
Dr Loan感謝你無私既分享

好來請教下本人公務員月入六萬鬆啲, 太太開公司收入平均一個月3至13萬不等 (只有大約1年)

首置方面暫時得150萬Cash, 唔係好夠, 如果想借p loan (我見到Citi可以借50萬, 分4年還, 利息2.23%) 之後再借發展商按揭買750萬樓借佢地8成, 可唔可行? 我怕借左p loan唔再比我借8成
1. 買樓前借p loan,再做按揭銀行會問p loan 去處,及有機會唔批。因金管居規定:首期不可源自借貸。所以一般建議按揭後再做p loan或做左p loan 6個月後再做按揭。
2. P loan供款會影響壓測,小心計算

另外仲想問下如果我太太唔穩定收入 可以借貸方面扮演咩角色?
如做8成可以做擔保人呀,因9成不接受非穩定收入,如公司有賺錢,可用公司數計收入過壓測。
如無,就睇下有無出糧比自己,用6個月平均計。都無就無用了。

多謝巴打
巴打有料 送契5年內做唔到按揭,銀行財務也是。但有啲財務會同你搏同你做,但極貴息。
咁複雜既..

有5成首期對嗎? 如有,姐係做400-425萬按揭,壓測要求5萬左右。你地3個已有啦,只要無債就過到壓測喇~

大陸啲租同供斷個400萬樓都唔洗郁了。
利息回贈一樣,無分別。只係另一個按揭計法~
希望無錯過各位問題

如我無覆到,請不嫌其煩地引用多次,小弟會盡快回覆
Dr Loan,請問通常做按揭R到都喺得銀行現金回贈或中介現金回贈?仲有無其他優惠?
申請人
之前都冇返工
巴打你好,終於出左offer
不過我想請問,所謂借八成
其實係咪只係約數?
因為其中一間只係出around 78%(當然有2點幾% cash rebate) 計埋先岩岩80%
係咪正常?
因為其實樓價幾個% 都可以好多錢
多謝博士巴打贈教
Bro 睇睇 tg please
Dr Loan 有無意見俾到? Thanks Thanks!
有無相熟律師樓搞轉按.. 穩陣又平? 市價應該幾錢?
通問自僱月入200k,買6M以下樓能否借盡8成?
請問*
請問博士,買500萬樓,20年樓齡,做8成按揭,業主30歲月入24000,父親55歲做擔保人月入35000,銀行可批到30年嗎?
因為你選2.1%回贈就會超過金管局規定既1%,銀行回贈就會變左扣你loan size,當係回贈,即係你要抬多2.1%現金加落去你借果78%錢=80%,俾發展商
博士跪求回覆
博士請問我買樓既同時準備轉工,要俾一個月代通知金,咁申請按揭又要最近三個月糧單,會唔會有影響申請按揭?謝謝巴打
thx 巴打 感激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞