撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
如果你係要上mc,入價高出估價好多,mc 未必估得足批得足比你架
又或者可能係銀行估唔切,跟唔上市價。
博士想問下,我買左3xx萬新樓樓花,我月入唔夠,家人做擔保(本身供緊樓),申請左借8成,同銀行計左幾次,debt to income ratio大約40%,兩間銀行話無問題,但我上網睇又好似話唔可以過35%,而加等緊消息,會唔會借唔到
二年前用按保借8成, 宜家想原行續按揭+甩按保, 要咩程序? thanks
想問下如果配偶有銀行借貸,另外一半揾第二間銀行做按揭,會唔會對批核有影響?

巴打想問你係去行問普通職員定搵按揭部職員同你去搞? 已經申請左啦?
銀行話冇問題唔等於mc都冇問題架
可能銀行批6成比你,但mc唔批2成比你
同埋你講得對,MC係set左當申請人/擔保人已經有按揭係身,按揭成數高於7成以上,入息供款比率係唔可以超過35%
搞唔掂可以再搵我傾傾點拆
冇咩程序架,原行搞又唔洗比文件證明,簽個名就續到,叫跟開個個banker同你搞埋退保就得,佢地會知點做
點解巴打唔試下轉按拎rebate
我去分行問職員,佢地再按排左同事比我的(卡片無寫按揭部)
我上星期入左form了,如果改申請按7成,ratio落返38%,係咪就安全?因我睇mc話按7成就40%樓下
我應該即刻改申請按7成,定係等佢話唔批先再申請好?
唔該曬博士
原行做可以省返律師費?
同埋轉出去個cap出面做緊P-2.75%, 兩年前係P-2.85%
其實一手樓有冇做預按既需要性?已知大家都冇分期找卡數,係有試過遲找一個月但都cancel左罰款
樓主583 期樓 做8成 首期俾130萬 人工要幾多
續問 OT allowance 都幾多。想問人工係咪計半年人工平均數
博士你好
我係做freelance 接job既
乜野入息證明都冇
想問下依家搵親戚公司出支票做收入
再加埋傭主信
3個月證明夠唔夠?
買左樓花,6個月內要比晒尾數
博士知嗎?
原行做係慳左律師費既
雖然轉出去cap位差唔遠,但轉左就可以用rebate去抵銷返利息律師費等等既支出
要睇下配偶係咪新樓業主,如果係共同業主,
會唔會係共同借款人,如果係就會有影響
但如果只係做業主就唔會影響既
可以試下搵細行嚟做,有機會1可以做到20年同有0.5 - 1%rebate
大行就多數冇rebate既,詳情可tg我去傾
請問可以點搞呀? 博士
麻煩晒
有冇啲銀行冇咁嚴
唔洗睇mpf,稅單?
想問如果買550萬新樓
我搵23K 搵屋企人擔保 夾埋53K
做唔做到8成 ?
同埋如果樓花係咪一年內都做到?
唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞