撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
申請緊4百萬按揭,但等左2個星期都仲未有結果,會唔會唔批比我,定係唔批係好快會知
煥然二居買超過600萬單位做9成按揭係點樣搞?
同埋因為層樓會落哂兩個人的名,咁係咪一定要做聯名按揭?
冇記錯每0.1 100萬就供多100蚊?
巴打上MC定普通按?普通正常兩個禮拜就有結果架啦喎,你打去行問下穩陣
巴打知唔知老豆長俸有幾多?
舊制公務員應該可以照計到,只要你人工高過佢長俸正常係可以計的
巴打我計一次比你睇:
CAP位2.375%,rabate銀行2.1% + 中介 0.25%
兩個數相減,2.375% - 2.35% = 0.025%
再加$6000律師費,拿我假設個額係$300萬
$300萬 x 0.025% = $75000 +$6000律師費 =$81000
$81000再除返300萬 = 0.027% = 頭一年既利息成本
再加2.375%(第二年) = 2.402%(兩年既總成本) 再除二 = 平均一年 1.201%
咁你話啦2.275 同 1.點幾,邊樣著數D
第二)https://youtu.be/f9yxcE4IPWs
巴打可以睇下呢段
少於1%既時候,唔洗扣貸款額,比足1%既錢你
大於1%要按金管局指引係貸款額到扣減,就咁睇好似冇咩著數,冇錢落袋,錢又要自己比多D。但其實交易完成後,銀行同中介係會回返足2.35%比你,變相其實你係借少左錢架,點會冇so
如果都係唔明可以再問我,再解釋比你聽
普通6成按,直接打去按揭部門定搵返交form條友
博士你好,我有間有限公司,我係呢間有限公司既唯一董事同股東,但我無出糧比自己,只會係公司既戶口直接攞錢用。

咁呢間有限公司既收入可以當係我既收入咁用來申請按揭嗎?

多謝!
當然你有整埋糧單會較好,稅單/MPF呢D都要有。有D行會要求申請人提供公司財務報表,證明公司是有盈利先至同你做。你show到D數比銀行睇,銀行易D對數就會容易D批。
Thanks 博士!
因為我無出糧比自己,所以無糧單同埋無供MPF,但公司利得稅既稅單同埋公司既財務報表我都有做足,銀行需要睇幾多年既料架?

咁呢間有限公司既全部盈利係咪都可以比我用來申請按揭架?

多謝!
可以
係咁銀行要睇幾多年既財務報表架?

謝謝!
博士已add telegram問一手居屋問題
Lm
打去按揭部問下先,你問返行D職員有時佢地都係唔知頭唔知路
要有最近半年既財務報表
渣打原行續 做唔做到P-3.1
巴打你自己有冇諗過將來會轉行先?
因為你都知做左staff plan就好難再轉行,同埋如果銀行唔好境或者樓價趺既話你就有排煩,建議真係要諗清諗楚
未必得呀巴打,想問下巴打點解想原行續而唔轉其他?
已TG
巴打你講得對呀,如果唔得既咪直接按左層樓套錢出嚟,相信可以解決到問題
我黎緊做按揭揾家屬做擔保,但家屬係自僱人士會唔會好難批mpf 稅單果d都齊 唔該博士
想問下月入8萬,已經有兩份按揭,共1.5萬,另幫屋企人做緊200萬擔保,重有幾多空間再幫另一半做擔保?
想問下屋企人做轉按,幫左做擔保人,準備除返名,對我日後有冇影響?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞