撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
Dr. Loan, 想請教公務員long acting allowance借6成/8成銀行計唔計?
首置但放租係咪做得5成按?
TG ME詳談
Thank you for your information, still waiting the information as below:

1) Provide both obligors written declaration to confirm the existing and future occupant of Obligor's existing property
"Xxxxxxxxxxxxxxxx" and the new purchase property

ICBC咁樣俾我
想請教下巴打覺得mort 好唔好做?有咩挑戰?
似乎係銀行入面
係長做長有位
啲客有需求自己會入黎問
外有rm幫手跑,內有自己條水
分錢應該都分得多?
博士,請問買600萬樓,8成按,自己月入35000,搵兄弟做擔保人(佢月入25000,但供緊樓,一個月供15000),咁過唔過到壓測?
知唔知係咩order嚟? 係咩問題?? 僭建定有野要維修
多數銀行會要求你簽undertaken,表示業主會負責修葺令而產生既費用
一般主要常見既order就有24同26
24多數係大廈既公眾地方有僭建物,銀行多數會容易接受
26就係有機會做成危險既建築物,銀行會批得嚴好多,有機會要求驗樓。
你問清楚睇下係咩事先
呢方面唔太清楚,巴打方唔方便講多少少,例如係點出法?
冇錯
你叫銀行比template你,之後整比佢,佢地正常都會有係到架,如果唔得你再搵我,我試下幫你拎
公務員EO2試升EO1 前會先acting up EO1一排,實際職位為EO2,有一封信講話由xxx開始acting until further notice

人工分配方面:
糧單底薪40420
糧單Acting allowance 15285

銀行月結單一筆過54205(已扣MPF)顯示
如果你兄弟本身有按係身就已經玩唔到8成啦,
因為金管局rules嚟,有按係身就要減一成。
意味住你首期預算要更多
以我所知,8成或以下既話津貼可以當底薪計
條件就係要僱傭合約有寫同每個月都出同等金額就ok
我問問其他banker探下口風先
想問如果底薪加一份全年ga花紅。
銀行借錢 份花紅計唔計落底薪呢?
想問聲 一手樓花
係咪大部分行都仲做到h+1.24 cap2.375
Rebate 2.1%
Dr. Loan , 想請問本身係公屋住戶,去搞私樓保險按揭時會唔會有阻濟?
Dr loan 請問如果用資產證明去做mort可以最高做到幾多%?
Hello 想問下白居二 過左政府擔保年期的話 宜家仲可唔可以搵擔保人?(姐夫) 因為我宜家本人就待業中未有收入一定要搵擔保,而且個購買資格證明就快到期....
早幾個月親身去銀行問過本身都話可以,但呢兩日through地產agent去問 佢地話問過幾間大銀行宜家都唔再接受白居二搵擔保人...
博士你好,

如果我齊料,首置搵按揭中介好定直接自己格價?

其實我都唔太肯定中間既優缺點。
博士,想請教一下
我在五月初買物業,並已經即時向中銀和獅子銀行申請按揭
但至今都仲未有消息,兩間都話等緊MC批
請問知唔知道MC現時情況係咪好擠塞?
成交期八月頭,有些緊張

P.s. 穩定職業

萬分感激
博士你好
我做緊低級公務員月入差不多17k(調整左一定過17k)
想問係咪最少都借到170萬?(經你個網計,還30年同你default個利息率)
唔該哂

屋企突然要買樓要做按揭 麻煩哂
成個幾兩個月都未有
我申請左3間, 3間都遞表無耐

但成交都係8月頭, 我仲淆過你ching 你
博士 想再請教 五月頭買左Montara 依家入左銀行想借8成。因為樓花期都幾長 想問對MC批唔批會唔會有好大影響

我唔要正皮 我剩係要大家聽日行出嚟!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞