撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
其實點解要MPF?我印象中好似唔係個個月收到MPF單
有得WALK-IN, 好似得幾個籌, 上午開門派, 要早啲去排, 拎REPORT時間任佢定, 即日有得拎, 有機會係收工時間
巴打如果我早一份FT晚一份PT PT個份 AUTOPAY 齊6個月糧單 有稅單
但不定薪 & 有分底薪/佣金 係咪跟6個月除返開黎計入息 定唔計
e..擔保人唔係唔會計首置名額咩?
只係佢將來做壓測個時,佢擔保個份按揭既貸款要計埋入去
巴打 我同女友加埋月入七萬 穩定工作
如果買550 萬樓 最盡可借幾多
巴打想問問如果買送契樓,按揭有咩要主意?
5年內冇銀行借錢, 聽講有D銀行送完10年後先肯借
Dr Loan感謝你無私既分享

好來請教下本人公務員月入六萬鬆啲, 太太開公司收入平均一個月3至13萬不等 (只有大約1年)

首置方面暫時得150萬Cash, 唔係好夠, 如果想借p loan (我見到Citi可以借50萬, 分4年還, 利息2.23%) 之後再借發展商按揭買750萬樓借佢地8成, 可唔可行? 我怕借左p loan唔再比我借8成

另外仲想問下如果我太太唔穩定收入 可以借貸方面扮演咩角色?

多謝巴打
Dr Loan,

想請教下, 我月收入平均45K,
我之前2015年買左400萬既樓,家陣估價570萬.重有300萬未還, 老婆係業主,我係擔保人.家陣想自己買多間大西北400萬- 500萬有無可能. 我見擔保人要計埋擔保既數..
請問 如果超過50年的舊樓按揭

過左第一年免費火險

之後應該點處理火險個要求好?
我想問一般按揭要搞幾耐? 首次置業 一個業主 一個擔保 上網check過壓力測試
做你女朋友呀媽契仔 同你女朋友分手
樓主,我又有問題了.…以你所知,如果擔保人唔係直屬關係,例如名落我,但我女朋友媽媽幫我擔保,呢個情況邊間銀行批按揭機會較大?如果所有銀行都唔批,有咩最後方法?.…唔想無啦啦無左幾十萬

做幾成按阿? 一般6成銀行自己批既, 申報個近D既關係啦, 如呀姨, 一般會批到架啦~

如真係好擔心, 再TG 我啦
我想問一般按揭要搞幾耐? 首次置業 一個業主 一個擔保 上網check過壓力測試

一般齊文件, 批約1-2星期, 再到律師樓睇契對契約1-2星期, 鬆動預一個月~
想問屋企人有層供甩左既6m樓
退休人士無收入
加按1m出黎難唔難?
博士:

是咁的,由於屋企人想以我名買樓出租,但按偈方面有d問題,可唔可以指點下

目前想買果度賣860萬,銀行估價826萬,手頭上有現金550萬,仲差310萬(不用考慮離印及經紀佣金)。人工方面因為岩岩FG,唔達連登仔標準,只有13K,如果加埋擬租金收入,都只有826萬*3%/12*0.6=每月約1.2萬收入,借唔夠310萬

請問有冇辦法可以計租金收入計多D,等我可以借足唔該博士!!
你個租係估租計法。
姐係無租約下,銀行會同你估市值租金,再6折計。但估租有無咁理想係樓價3% 阿...

Btw 有租約既租金就7折計,想幾多自己計掂佢

溫馨提示:銀行都會參考番市場租金~
正確
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞