撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
暫時未有消息住,d bank個邊都未出official offer,最快12號有消息
唔該曬博士
各位師兄 ,請問一簽左臨約後,幾時要上律師樓攪合約同交稅?
而按揭方面仍未有消息,宜家都唔知點好....
30B 係強制驗窗驗樓 大把樓都過30 一般都批

但S24係自己部分 要係合約寫清楚賣家定買家負責 之後銀行會叫你簽Undertaking 如果不是太嚴重 銀行都批
14日內
以我所知,未收前係同銀行買先,因為火險係銀行保障佢自己利益。
好似收左樓之後發展商會比master policy住客,之後可以拎去bank退返。
我再幫你問問銀行
好,感謝,仲有得退番咁好🙏🙏
同埋火險大約要幾錢到,如果銀行同出面保險agent相差唔多,我都唔想特登去轉出面架agent去買火險,thanks
一般火險保費係貸款額既0.1%,間間行都唔同
最平有d去到0.03,0.06%都有
大部份新屋苑都有包,巴打可以了解下你個盤有冇先?
謝謝解答呀
問左銀行,佢話未check到個樓花有master policy, 佢話收樓果時發展商應該先會俾
想問下點樣可以偷雞唔夠5成 租層樓出去
申請左東亞同中銀,上個月中交,啱啱呢個星期佢地先打黎問我補資料
但我月尾就成交,會唔會批或者攞唔切錢?
博士想問一下我係一間公司既主要營運人,公司銀行戶口我係唯一個係授權簽署人(一般公司要用錢都會轉去我戶口出數),每月有定期出糧(固定薪金)同供MPF,但係公司唯一股東同董事係我呀媽,想請問一下做按揭會唔會有影響? 感激不盡
博士求回覆
樓價436萬,當我向銀行借216萬,如果我想樓換樓但按揭還款未完,要點做
樓換樓係咪即係賣樓再買返樓?咁你賣左間舊樓,咪有錢還返比銀行,淨返嘅錢先會落你袋去買下一個單位
係咪簽左正式買賣合約,法律上已經買家已經係業主?
係咪唔駛等到指定的成交日期?
想問一下加按問題
屋企媽子村屋已經供斷,已退休再無收入
先當而家約值400萬

我自己會長居海外做嘢,唔打算返香港。而呢邊樓宇按揭利率高過香港好多。想問下用以下操作嚟慳利息可唔可行(先唔計匯率風險)

1) 媽子先加按套現
2) 跟住用筆錢海外直接full paid / 按少啲

想知道我用海外收入做擔保人得唔得? (假設係full time perm工) 我本身香港同海外都無任何債係身

唔該樓主
博士博士
我女朋友轉左新工4個月
頭2個月18k 加人工之後出19k
黎緊月尾都出19k
請問做按揭可唔可以寫19k
如果唔得按揭可唔可以等到月尾出埋糧先?
如果白居二買居屋,心儀屋苑22年樓
4.2m,係咪一定做唔到925
詳情睇返之前連登個中伏post
好似做唔到高成數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞