撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
自僱人士麻煩D喎,因為你擔保好多時要show到有穩定收入先批。
叫屋企人出返糧比自己,有條數係到會比較好D
或者用屋企人名去按揭,你做擔保
對你嚟講緊係冇影響啦,對日後買樓有好處啦直頭
未補地價居屋, 假設鯉安苑 08年入伙個幾座, 仲做唔做到 25年按揭?
巴打月入8萬,由於你有按係身,要過壓測入息比率要用40/50去計算
8萬 50% = 4萬,換而之供款額唔可以超過4萬,扣減你本身兩條數1.5萬(計多3% 大約$18000左右啦),即係你仲有大約$2.2萬,以你自己嚟講大約可借$390萬
因為小弟出身做野幾年,紀律部隊收入3萬,未婚妻收入3萬,兩人穩定收入
因為屋企問題,而家起步希望呢三年努力衝刺,搵間450樓下做九成上車,想問下有冇難道
新樓樓花500萬可唔可以借銀行8成?
樓花同2手樓按揭計法係咪一樣?

唔該巴打
做唔到啦,2019 - 2008 得返十一年擔保
已TG
我屋企人買樓如果我幫佢做擔保人,當佢擔保佢2萬蚊,之後我買居屋或私樓對按揭成數有幾大影響?
唔係仲有19年擔保咩?
我睇愉翠啲agent個個都話實做到
要補文件,星期4朝早就補晒比HSBC, 大概幾時會知結果,真係好擔心
樓主 citi 做唔做樓花?
如果同女朋友加埋搵七萬一個月,未結婚,可唔可以用兩個人既人工去計壓測,但層樓淨係寫一個人名。
目標買六百萬內樓,借八成,算唔算輕鬆?
Thanks a lot!!
刀塔姐係邊間?
想問下巴打關於加按既事,層樓上年五百幾萬買,做6成按,宜家升到六百幾想加按,但未夠3年,想問下係咪又要重新簽過綁3年?定係其實呢3年同辣招個3年冇關係?

因為打算2年後換樓,怕綁3年唔夠資金換?
影唔影響到TU除左睇最基本有冇準時還錢,有冇走數呢D之後外,
有可能會睇埋你使用程度,如果經常碌個額近張卡limit都有機會影響架
當按揭申請人本身有按/債務在身
1000萬以下既樓按揭成數最多5成,1000萬或以上只可以做4成
可以,計法一樣,但要注意既係簽約前要問清楚銀行你個盤上唔上HKMC做,因為HKMC唔係個個盤都做得到架。
你做緊按揭部既咩職位
洗唔洗sell野meet target
想入行學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞