撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
博士,有另一個問題,如果計算你收入,bonus係咪會計唔足,借少d錢咁?
你AA係咪想水你呀,邊洗用錢整聲明架
直接同銀行講未婚夫婦就得啦
信用卡個到,如果佢批比你
9成會照批足既,但之後有可能會叫你cut卡
其實兩,三間就夠,因為銀行睇你TU個陣會check到,報太多比人感覺漁翁撒網,唔係幾好
會睇6個月入息,計平均數,如果你係極唔穩定既話,銀行有機會將入息打6-8折不等,只要入息夠計,按保公司會照做照批的
1)經轉介既好處就係可以慳時間,唔洗自己間間搵料,同埋有額外回贈比你
2)540萬,8成即432萬,5.375%利率計算,30年,你一個月要供$24,190
以你地人工既6成係$28,800,可以過到壓測
3)現時H同P分別不大,無咩所謂
4)市面上都有好多轉介公司,搵間高回贈就可以/搵我了解下又得
文件野足唔足,借4.2M,50k人工過壓測冇咩問題啦,好大機會批
雖然擔保人係冇上限既,但你夠計就唔洗特登搵多個人頭加落去啦,留返個名第日再買樓用好過
巴打tg加左你問野 有時間麻煩覆一覆
有冇tg?
俾HKMC既自住聲明要點寫,有咩要留意?有無template 參考?
要主動交架咩?
填按揭表果時已經要填用途架喎
想搵屋企人做擔保
但佢本身仲爭三十幾萬按揭未還
咁會令佢既擔保打幾多成折扣?
大家呢期做按揭會揀邊間, 會唔會特登skip 中資
大師

想問如果有限公司,自己係唯一董事

每個月出40000糧俾自己 供足mpf 有稅單

但公司盤數係蝕錢 咁借loan果陣有無影響

thanks
ICBC問我拎written declarations
@DrLoan
定係你問緊佢寄信問你係咪自住緊??
最基本按揭成數要減一成先啦,供款比率得返40/50
明白, 謝謝解答
點解我想搵四間, 係因為我買既樓有order common part 同埋單位都有, d banker 聽到有order 就有d 卻步, 我做8成按揭, 所以我想多搵多幾間 驚陣間有d 銀行最後唔批.
請問我依個case 點好呢
師兄邊度行?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞