撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
想問申請左銀行按揭 送超市coupon 如果用另一間銀行 會有影響?
以我所知係唔得既,冇得就咁直接renew又唔做按保,你renew就要退左本身個份,再做份新先得
冇咩影響,一日未批比你你都仲有選擇架,你用第二間咪冇超市coupon,日日送既野都唔同
正常係drawdown後就會出
多謝博士回覆,今日問獅子銀行想做綠表二手居屋預批,職員竟然話全部分行都唔再做,發生咩事?只做私樓嗎?有點旁徨,一黎就打真軍咪無得比較其他行情?
你好, 我申請左兩間銀行按揭
一間批左, 準備星期六簽
另一間仲未批
我要唔要叫另外果間取消個申請? 兩間都係經HKMC, 驚兩份FORM上到HKMC原來有野唔同, 到時又會影響到原本果份.
Hsbc係咪加左息?批左2.475
轉按 都一個月
有d咁既事
今日問一問個邊d banker咩事先
正常唔洗既,你等另一間出埋比你之後比較完,中意邊間就簽邊間,唔洗理其他個d
今朝好似有文章講維持不變,未fact check,我留意下先
1)呢個當然啦,唔一定做發展商
2)當你買550萬樓,8成按440萬,用5.375%利率去計,你一個月要供$24638,你地人工既6成為$28800,冇超過供款比例,過到壓測冇問題
3)你比得到當然A會較好,但供得辛苦
唔知係咪依排拆息高左呢
我記得之前h+1.33-1.34左右, 依加應該夠兩年,同行轉按係咪都有賺?
計新人工啦可以,公務員實有得傾
轉其他行可以食多D回贈
同一間係咪都會有回贈,但係重新30年開始計,d 利息會唔會仲蝕多過d 回贈,唔該
按保都有?據聞比較嚴
想問下第三年退按揭保險係咪有得退番10%?

同埋每兩年轉一次按 點樣先最著數?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞