撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
唉,睇完琴晚既記招,真係一把火。大家做左咁多野,個政府可以完全無視,重要加劇警民對立,都唔知做乜,完全無盡到管理者既責任!
唔睇入息,最多可做估價4成。
基本以75年人齡上限計按揭年期。
如1600萬,最多可套640萬~
應該係以銀行為先,因銀行最多做3年內既樓花,重要睇發展商,如長過3年要銀行內部批,on list 先會做。

高成數按揭流程是:銀行估價 -> 銀行先批 -> 銀行上交個案到按保 -> 按保以銀行估價同批核結果再次審批。

簡單講,你要銀行批足6成,你先有機會再係Mc 批高啲~
我有層樓,老婆做擔保人,係咪要甩咗老婆擔保個名先可以用老婆名買多個單位?
你是咪tg 左我
唔洗怕,有咩事等我同你轉介,唔洗等咁耐~
正確,除非你想比雙倍印花稅政府
岩呀,只要係9成以下都準的~
有機會是間行或跟你按揭個職員塞,我假期前重收緊MC offer,申請時間也是1-2星期前阿
中介好處:
1. 直接省時。可以話你知邊間批到比你、邊間息平回贈高。

2. 經驗專業。中介夾開既都是銀行按揭部,不是分行職員。按揭部專門處理按揭,有經驗、識寫審批報告既會令批核更順暢快捷。

3. 額外回贈。從優惠卷到現金不等。

基於上述3點,諗唔到理由要自己跑~
40%!
唔講無人知你是公屋住戶~ 就算銀行知都無問題,佢地同房署無互通機制
正確~ 重有額外3-5千現金的
佢喺我層樓冇名,剩係做擔保人都影響到稅?
份工做夠2年、2年稅表,計~
分行只係接觸好表面既按揭,大多數接觸得多既係私樓,所以唔識或答錯你好正常~

如果有需要可以 Tg me 阿
另外再問,如果用而家啲發展商plan,3年後先做mort,大5大風險?
Sorry 眼大睇錯 擔保係影響個按揭成數同壓測計算。如果想借盡,要甩名。

唔甩去借會減1成按揭上限、減100萬按揭金額上限、減10%壓測比率。
呢題之前分析過。用發展商按揭係同佢對賭,因你少首期就上到會,你要承擔既風險係

1)資金風險,要係限期內準備到銀行按揭同現時按揭既差額

2)樓市下行風險,因承造按揭時,銀行係以估價同買價相比,低者為準,變相你要準備既資金會多左

如你資料充裕,當然就無問題了。如非,呢兩點要小心考慮,唔係到時銀行又批唔到、發展商又趕你走,你就只可以到財務公司做按揭或賣樓了。
無呀,不過我成交期8月7
如果銀行到邊個日子都無消息,應該幾時搵你?
多謝哂
依家應要申請第2間,因為得番1個月唔夠極趕
請問如果業主層樓因為銀行債務問題被釘契, 銀行係咪都要等債務解決後個法院order 取消左先會批按揭?
唔該哂!
想問多樣 咁係咪叫翻按?市面邊d 銀行會做?
巴打有TU野求救
如果另一半做擔保人 但佢信貸使用額高
係咪會有影響
另外環聯有無得walk-in check TU?
(預約要到10月9先有)
多謝博士解答
想問下公務員一般係咪批多啲?
銀行借唔夠用係咪可以女朋友都借埋?
謝謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞