撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
新手買樓一問

如果報價單原價係over 600萬,但計發展商折扣後係600萬內,咁按揭公司會用邊個價去做按揭?

第一次留言,可能問得好白痴,希望樓主覆我
樓主你好
想問下如果有稅單 MPF 銀行月結單(6個月穩定收入),但係因為出糧多數係支票或者係現金,同埋出唔到公司信,咁銀行係咪多數都會唔批?
Thx博士,支票無留副本,唔知公司有無
有按保
同一日交form但完全零進展...

下星期就要簽正約 仲未知批唔批

好緊張
上mc的好唔好搵多間做?揸打係咪會快D?
如果2間行都係經hkmc ,唔使2邊報,mc批咗先再搵第2間唔使再批過mc
除非第2間行唔經mc經aig qbe 做按保(好似無得指定)否則等咗第1間批到mc後再格價算啦,如果唔係分分鐘仲會delay, 因為好似你份form都唔係自己填晒嘅啦, A銀行同B銀行如果佢寫嘅嘢入面有少少出入嘅話MC睇落去就會質疑你
過左13日仲未搵我補交文件
睇黎搵埋渣打好D

咁大訂點都要比左先10%
4月3補齊文件 (跑步)
到依家淨係收到封信確認處理緊
借得多會唔會要等耐d? (過10m)
20年年底樓花 400萬樓
想做9成按揭,6成借銀行
餘下個3成按揭保險公司會唔會因為樓花唔批
岩岩收左大貓同系銀行按揭既offer 係息率h+1.24% P-2.75% 想問下巴打如果同其他銀行比較 算唔算抵?
假期都出offer?
邊間唔係用hkmc?
同埋如果第一間批左mc, 係咪直接同第二間講話mc 批左,佢就可以skip 左呢一步?
博士
今日同老友食飯,佢打算買樓,心儀單位首期加雜費要7.5M左右
佢手上有6M現金,份工做左9年,而家底薪月入100k
過去半年每個月都有加班費,實際月入120-150k

想問下以佢情況,可唔可問銀借私人貸款1.5M,再購入心儀單位

相信有好多人月入唔錯,但首期差d,有沒有咩建議可以借盡d?

小弟都想學下野
其實係假期前一日
跪求大家意見
幾號申請?
想問樓主買了新樓 8月11日前要交尾數,咁申請銀行按揭drawdown date應該填邊日?律師樓幾時會計到條尾數出黎?
買新樓 點揀邊間銀行geh 按揭?
你走吧啦
drloan 想問買6m樓的話 會唔會因為估價多過6m而做唔到8成按ga?
咁都仲要問
你按揭loan amount幾多
有d做緊H+1.23 / H+1.235%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞