撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
我已經幫一層樓做左擔保
我再去擔保我老豆,我個入息點計壓測? 唔該巴打
請問係搵銀行做先批按揭同簽臨約個次序係邊講先?
巴打月入幾多?層樓供緊幾多一個月?成數同DSR都要減一成
tg: nel0322

都係d大路offer

thanks
謝謝解答
之前份工料都齊嘅, 係中間有20日真空期

另外之前fd買左380尺村屋做得7成,
另外星之谷個邊又過唔夠700尺按保難批 8 成
搵轉介就有多D回贈收
巴打想搞可以搵我都得
月入40k
老婆29k
住緊果層3.9loan size, 6成按揭黎,最近先開始供
月供大約15.2k

家父35k
家母18k
佢地住果層 估價780萬 仲差銀行10萬就還清mortgage
請問Dr Loan

如果我老闆的公司係無限公司,會吾會影響按揭結果? 🙏🏻🙏🏻 有d 人話有限公司先有說服力?
但有冇料係手先? 咩方法出糧? 有冇紀錄係手? MPF稅單呢D有冇?
有冇地址比我?幫你問下人睇下做唔做到
sor呀巴打,多野做遲左覆
壓測計法係需要老豆既供款加3%再加埋你本身供款去計,由於你有按係身供款比率要用40/50計算。
你同老豆人工5成 = $37,500
壓測3%,按300萬需月供$16,800 + $15,200(你本身層樓既按揭月供) = $32,000,唔過5成,所以過到壓測,有得做呀巴打
另外老豆份工有無稅單?齊唔齊料?
如果巴打真係有需要去做,可介紹返銀行比你
粉嶺 大塘湖
博士請教下

先講少少背景

小弟早三年前出黎創業,獨資經營一個間有限公司 (即公司董事)
1. 第一年每個月出糧俾自己兩萬蚊,稅前以花紅形式出俾自己約30萬 (即第一年個人收入為54萬, 報薪俸稅54萬)
2. 第二年一樣每個月出糧俾自己兩萬蚊, 但稅前以公司利得稅後分息股息方法分紅俾100萬俾自己 (即第一年個人收入為124萬, 但薪俸稅只報24萬)

有無辦法做到按揭?
可以點樣計自己個壓力測試?
請教一下
經MC借8成 4月尾搵左銀行搞按揭,老婆5月中轉左工, 新工舊工係連接住日子,加左人工,想問申請按揭中途轉工有冇問題?問左銀行有間話要補資料,有間就話唔洗,等mc話要補再算。
感謝
auto pay 出糧,有紀錄在手,mpf 稅單都齊一年了
只係公司係無限公司
冇問題,有機會批到的,只要你可以提供到上一份工作既稅單或MPF供款結單,新公司背景正常的話,除左要交返新工作入息文件,亦需補回新工作既僱傭合約,糧單和1個月出糧月結單,銀行同MC好大機會會批
其實依排按揭係咪真係大塞車,我五月頭做到宜家都未有消息,打去問又話會幫我留意住,真係有點擔心🙇🏿‍♂️🙇🏿‍♂️🙇🏿‍♂️
博士想問如果按揭經hkmc,通常預幾內會好點
36k 月入
1球儲蓄
係咪咩壓力測試都過唔到
如果有150萬首期 買唔買到500萬樓
如果想買580萬樓 請問首期要幾多先供到(是咪都係3成)
唔該樓主

可以借到380萬,借8成,可以最盡買到470萬ge樓
唔好意思,第一頁嘅按揭保險問題中,"點退保費"條link開唔到,可以再上戴嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞