撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
會架,都係一般私樓咁計,75-年齡
係,擔保人不會有上限的,但太多會比銀行唔穩陣既感覺
出左mortgage offer但銀行要求驗樓, 會唔會影響loan size / 利息? 我間樓廚房改過.. 搬過位...
以我所知,驗到有改動既話,測量師會去計返還原費出嚟,如果還原費少於樓價幾個百份點,一般銀行都可通過。
但如果改變好大,銀行可能會將還原費係樓價中扣減,先再計算貸款金額比你,變相有機會借唔足
有冇話大約係幾多%? 3-5%?
呢個真係答唔到你,要睇銀行同測量個邊,到時應該會同你簽一份undertaking去證明你同意折/改,之後一般多數都會批比你
博士你好,想問如果新樓既按揭係點樣做法?以下既情況係咪已無可能買得成?

畢業無耐,工作未過半年,男朋友已有穩定收入約七年,月薪約三萬八,兩個加埋既積蓄約九十萬左右,再加家人借款可能約一球左右。

一房單位約五百三十萬,如網上既計算機計算下,月收入需有五萬,新樓按揭係咪不會接納?

麻煩曬
用痕生個計算機
數口差,自膠

今日個地產代理話地產商提供呼吸plan都得,三年後轉番銀行好易,究竟有幾易
想問問
個一手新盤折扣22%
咁係要折扣前6M樓下定折扣後6M樓下先做到8成?
博士我想問下
我同細佬想做擔保人,用啊媽名買層400萬既樓,啊媽家庭主婦。
咁我同老婆如果抽到居屋,會唔會影響按揭成數同批核?
本人綠表
想甩名,想問下邊間銀行個估值可以較市價低15-20%左右?thx
想問下
如果本身問銀行借完按揭供樓
之後想多D錢做裝修,出去借personal loan
批你樓按個間銀行會唔會知道?
知道左既話會唔會覺得你財務有困難而有進一步行動(例如call loan)?
[url]博士你好
如果太太本身係自住樓業主,收入$46,500,貸款$330萬
假如我買第二層樓,搵番太太做擔保,仲有無借貸能力可以用到?謝謝[/url]
想問一次付清按保保費係唔係可以令壓測每月入息要求降低?
博士問問,尋晚發夢。
如果MC要我拎住址證明。
但係水電媒顯示我最近做過轉名,然後因為唔同名登記,唔同姓。
佢要最好提供出世紙證明,我可以點?
grant loan 會唔會影響壓力測試?
grant loan唔落tu,除非你自己申報,否則冇人會知
如果行呼吸plan,你要預計定3年後條數夠唔夠你過壓測,正常都得既
折扣後
會架都,有按揭係身就會影響到
PM ME地址同你想要既價比我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞