撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
可以係可以,但會影響成數壓測呢D,因為老婆仲有按揭係身
你可以甩左擔保/轉名之後再搵第個幫你做擔保,咁就可以用首置客身份買樓
請問點計?
借368萬, 5.375%利計
一個月先要還$15,455
睇錯,
$20,607先岩
博士,假如有200 萬,
睇中400 萬樓,
應該做8成按,拎多d 回贈然後餘額放mortgage link,
定係做6 成按,唔使買保險按揭
細公司
因為賣左d貨有d佣金
Thanks bro
Btw點解唔補錢? 唔係供少好多息咩?
供樓同出糧户口係咪唔好同一銀行?
有人話你比人炒無糧出
銀行會知之後call loan
博士,有一個複雜問題想請教

我宜家有一層私樓,做左八成按揭
未婚妻做左我呢層樓擔保人
佢宜家想同佢老豆趁我地結婚前抽居屋(佢同佢爸做聯名業主)
問題來了:

1. 我未婚妻能否以佢名義申請居屋的按揭?如果唔得,可唔可以同佢老豆一齊做聯名按揭?

2. 如果我未婚妻個媽唔係聯名業主,可唔可以用佢名申請按揭?

3. 如果我未婚妻能夠個人/聯名申請到居屋按揭,會唔會影響到我層私樓?因為我有買按揭保險
對唔住巴打,原來我錯,我計錯左386萬同巴打講返聲Sorry先
你計得岩,係$20,607,但都係個句,過左人工6成
呢個係真架巴打,因為如果你比人炒,公司係自動轉帳出糧比你,銀行會睇到你自動轉帳出糧停左,你之後供唔到銀行就有機會call你架啦
咁搞笑???
係咪間中介食左你回贈呀
唔好咁講, 我都係學下野姐

我都想請教一下你
我想買840萬樓, 想做6成按
要搵女友做擔保先過到壓力測試
問過AA, 如果非直系親屬擔保人要比千幾蚊去律師樓做份聲明
想問要搞幾耐? 係唔係要有呢份聲明先可以搵銀行申請按揭?

BTW, 我好多信用卡, 加埋有成百萬credit
上網睇信用卡credit會影響到借款能力
例如我有能力借500萬, 但我有100萬信用卡credit
咁銀行只會批500-100=400萬比我
係唔係真?.. 如果係我要提早cut 下D 卡
應該分返開唔同銀行?
如果可以既話,當然分開會更好,比人周到機會都細D
樓主想問🙏🙏
買樓搵按揭, 我想搵4 間銀行安排, 會否太多? 因為聽聞搵太多銀行做按揭, 會影響信貸評級.
謝謝解答
博士你好
想問問我如果借銀行一按 4.7M (30 years) 同埋 Developer 二按1.0M (Rate =5.125%, 25 years), 大約要幾多$人工先過到銀行壓力測試?
Thanks!
中銀大貓Mc 要成一個月
近排睇大台節目有講業權保險, 保障業權問題, 有冇人聽過?
真係幾趕下
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞