撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
謝解答
3星期攪掂
今日終於收到一間消息話上左按保 無咩問題 只係要補文件
都係3星期
恭喜巴/絲
Nice
請問可以點樣睇自己既信貸評級? 我見環聯要去到8月先可以預約睇信貸報告. 但我想依家知呀
謝謝.
想問下 530萬既樓 同590萬既樓做按揭分別大唔大

2個加埋收入48000到 我就每年都跳point
直接walkin殺上去環聯拎,但要幾耐時間真係答你唔到,最好佢一開門就上去搞左先,佢開9點的,1點食飯,2點開返
程序上唔大,假設做8成,幫你計過兩個價既樓你地人工都夠過壓測
你地過壓測月供上限為$28800(人工6成),符合到就問題不太
謝謝解答
另外再想問信貸評級最低係幾多先穩陣借倒8成買樓? 我驚簽完約, 原來唔批
各位師兄,想問下宜家審批按揭,大約要幾耐時間?(做6成按揭),謝謝🙏🏻。
6成唔使過hkmc,資料齊備最快3日
謝謝你🙏🏻🙏🏻

因為聽聞 大塞車....
驚有影響
唔經HKMC會比較快手,同樓上師兄講法一樣齊料好快會批到
基本上唔係I左就OK架啦,同埋你過到壓測都理論上冇咩問題
自己收入40k
老婆收入29k

老婆名下有層樓,3.9m mortgage loan size,我做緊擔保人

問題係:家父想加按自住樓,收入35k,家母18k。由於家父母年齡[父59,母53]問題,做唔足30年。想問下如果加我名去加按,解唔解決到 [加按300萬,做30年]

自住樓估價780萬
mortgage差hsbc 10萬就還晒

thanks
或者800萬內,因為我已有樓,想買多層投資,如果去銀行做按,第2層樓D條款緊好多。所以想知發展商D一按二按既批核準則。

Thanks!
Dr. Loan 有冇做英國樓按揭可以請教下?
博士
2個問題請教

1 最近轉工,,5月20 先開始沒新工

上份工4月30離職, 要唔要返足3個月先做到按揭, 問過按揭agent又話大公司 1個月足糧都得

2. 村屋, 做8難唔難,係咪一定要700尺個d, 細則村屋係咪好難做8成
我都差唔多三星期,有d擔心
可以,你擔保老豆可以用你年齡計年期呀,但你計好壓測個D,過到就掂
第一次申請按揭有問題
我借5 成,6.1mio
比較左幾間大行資料
其實都係強國銀行回贈最高,另外都係 h+1.23
除左有機會唔批,其實係咪唔洗再睇其他行?定係其他行可以R多d rebate or jetso?
Thanks
1)大公司一個月糧單係可以,但高成數既按揭未必100%得
如果可以提供到之前份工既入息證明,有稅單都可以批到。
2)唔難做,唔一定架,細村屋都可以做到高成數架,係煩少少姐
而家開幾多比你?巴打留個tg嚟同你針針
巴打如果轉政府工,得1個月糧單會不會買到 400-450萬的樓,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞