撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
新樓唔洗壓測,綠表可以做95%,白表可以做90%
有債務係身唔多唔少都會有影響,要視乎銀行做法
博士 我搞緊樓按 440萬 按八成, 申請左大貓
買樓果陣 碌左十二萬黎入票抽新樓同訂金
大貓竟然要我解釋呢筆簽賬係咩黎

我估唔到未到期找數佢都會問
其實十幾萬未到期卡數 真係會有影響?

P.S. 十幾萬卡數碌完第二日已經找左
想安全d既就可以係關鍵日前一個月左右搞
因為有時關鍵日一推遲就會大失預算
例如因推遲左關鍵日搞到份tu過期,令到又要搞過哂d文件野
如果長揸, 轉唔轉按賺現金回贈好? 成日聽人每2年轉一次
好驚抽中因為呢樣做唔到按就真係
想問巴打一個月還緊幾多?
份工做到4月尾
但新工5月中先返
新工係舊工同集團分公司, 新工底薪有3成加幅

有20日真空期 有冇影響, 有機會試用試內上車
意思係抽居屋?
居屋係政府做擔保架,所以唔洗做壓測,只要申請人付合入息及資產上限就好大機會批到按揭
你清左條數就應該問題不大,仲有冇其他數係身?
之前有冇試過拖/遲找卡數個D?
如果好clean就唔怕既,相信影響不大
係架,所以你要準時還呀,唔拖數唔遲還就唔洗咁驚既,最緊要個TU唔好花。
緊係轉啦,手續簡單,簽個名就有錢返,又可以慳返D息,why not呀bro
原行邊間,咩offer?
想搞既話都可以搵我幫手
係啊想抽黎緊5月個居屋

如果我抽中其中一個居屋,
我無入息又無資產,咁又係咪多數都批到?會唔會因為我無收入所以就唔批?
如果因為我無收入唔批,原本已經有政府做擔保咁再搵屋企人做擔保係咪都無用?
感謝博士解答
冇其他數啦
係有少少買野分期
一向準時找卡數

依家恆生 點解會慳到息? 新plan 正常高息過舊plan?
依家係H + 1.7 P -2.85
博士你好:

我有個同事想搬出來住,心儀粉嶺或屯門 400-430萬私樓。盤應該唔多,但都想問問樓按一事。

佢從來冇買過樓,有沒有機會做 9 成按?

若做 8 成按,可以做按保嗎?

佢手上只有 1 球,好危危乎

謝謝你
唔該你,佢入息 5 萬尾。

會否建議考慮一手樓,如白石角......
唔包,鐵飯碗
正皮左先
同我case 9成似,答下你我自己經歷

細訂開支票簽林約時畀
大訂可以開本票畀賣家律師樓,或轉賬俾自己律師樓佢哋會開票俾對方律師樓

細訂,大訂,供樓唔一定要業主戶口扣數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞