撈左按揭好耐,你問我答(4)

1001 回覆
16 Like 8 Dislike
博士
博士順便想問下

聽過坊間話
cash rebate嗰2.x%係唔知點樣要自己出左先
之後先再回到?

因為計緊d cash flow
唔知駛唔駛為左舊按揭再留現錢喺手

case: 10M樓 想借5M
我都想知
簽左offer
但我想問下 AA 個回傭 應唔應該係總借款額扣埋?
按保話 應該要扣埋
如果首期有100萬 月入20k 最高可以買幾錢樓?
新手一問
按揭回佣係咪自己問返中介拎?
簽完臨約中原轉介左大貓同痕身
係咪take左按揭offer之後問返中原拎?
其實我未take offer,再問清楚個aa先
兆康苑 37年樓 做唔做到25或30年按揭?
賣完舊樓會有現金400萬
月入6萬
買唔買到1000萬的新樓?按揭會係點樣?
有首期200萬
買600萬樓
借8成

我同女友收入80K
穩定職業 銀行自動過數出糧
完整稅單 糧單
因之前有過密借貸而令TU 現時為I
但我次次準時還 同已還清
但TU 仲未升返

申請按時係咪都因為TU I唔批?
>10M 五成按
剛剛做完轉按加按,後悔冇轉幾年、蝕左
Ching 其實係未一夠年期就轉、加按賺 cash rebate
拎現金出來投資
居屋點做轉按?
可以,但由於你同媽媽都有按揭係身,所以係成數方面會減一成
計壓測時供款比率都要減,用40/50計。
用老婆名買可以以首置客名義慳返dsd
同埋如果如果媽媽人工多過你地,要用媽年紀計年期
多過1%係要扣埋落貸款額到,之後先再會回返比你
回饋只要多過1%就要扣落貸款額到架啦,呢個係金管局規定
比個例子你睇睇
如果現金回贈1.5%,如樓價1,000萬,按揭成數為5成,貸款額為500萬元,現金回贈姐係7.5萬啦,銀行會先將現金回贈係貸款額中扣減,銀行實際借出492.5萬。當完成交易之後,銀行會再將7.5萬元回贈比你。
居屋可以做轉按,係唔可以加按套現姐,照平時一般轉按咁做,利率 P-3%,冇得延長年期,貸款額最多只能借現有outstanding 。
轉銀行要唔要ha 批准?
擔保期已過,未補地價居屋最多只可借6成,25年,需要壓力測試和入息證明
1000萬或以下既樓最多可以做6成按,貸款額最多為500萬
如果你要買1000萬樓,咁現金你要準備多D,或者用發展商plan去買
應該冇問題
6成按即是216萬,25年,已加3%利率以通過壓測,月供約$13,100
當用老底22k人工去計,6成是$13,200,都岩岩好夠過壓測,計埋bonus個D應該問題不大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞